Hoe heet het systeem, waarbij mensen in vier karaktergroepen worden verdeeld, een rode, een blauwe, een gele en een groene?

Er bestaat een test, waarbij men op grond van de antwoorden op vragen wordt ingedeeld in vier groepen. Iedere groep staat voor bepaalde karaktereigenschappen. Iedere groep heeft een kleur: rood, groen, blauw en geel. Hoe heet dit systeem of deze test? Ik kan me herinneren dat 'rood' extraverte, creatieve mensen bevatte, en 'blauw' introverte, 'van zekerheden houdende' mensen.

Een website waarop de test wordt beschreven: http://www.groningenlife.nl/site/bloggers/danielle/welke-kleur-ben-jij

Na een korte zoektocht op Internet kom ik uit op: Herrmann Brain Dominance Instrument van www.hbdi.com

Nu vraag ik me af: Heeft het bedrijf van die website, Hermann International, de test ontwikkeld? Of toch iemand anders?

Iets meer uitleg over de kleuren: Blauw staat voor de analyticus. Dat is iemand die logisch denkt, feiten analyseert en getallen kan verwerken. Organisatoren behoren tot het groene type: zij denken in planningen, organiseren de gegevens, en maken gedetailleerde overzichten. De roden zijn de communicatoren. Die benaderen de omgeving interpersoonlijk, intuïtief en expressief. De creatievelingen zijn geel. Verbeeldingskracht, conceptualiseren en denken in grote lijnen zijn hun sterke punten.

Ook interessant: twijfel aan de waarde van de test: http://www.skepsis.nl/hbdi.html

Intussen vond ik het antwoord op mijn laatste vraag op de website www.hbdi.com . De test is ontwikkeld door Ned Hermann in 1979. Hij heeft ook het bedrijf Hermann International opgericht.

Bij het sluiten van de vraag: Dank voor alle antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat niet om een systeem maar om een methode van DE Bono ,één van de meeste bekende consultants in creativiteit. De vier kleuren worden gebruijkt als hoeden en ook als laarzen om je persoonlijkheid aan te duiden.

De naam kon ik niet vinden maar misschien heb je hier iets aan.

Bronnen:
http://www.wtc-communicatie.nl/profiel.html

hier een test die verdacht veel lijkt op wat jij beschrijft: http://www.octogram.net/nl/test/ nu tijdelijk gratis op deze site

Bronnen:
http://www.octogram.net/nl/test/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100