Sommige mensen vinden iets dom of zeggen dat een ander dom is... Maar wat is dom zijn of waarom vinden wij iets dom?

Het woordenboek is er duidelijk over: "dom" betekent, zoals het hier -denk ik- op goeievraag.nl wordt gebruikt: "met weining verstand..."
Naar mijns inziens noemen wij een ander dom omdat een ander meer van een bepaald onderwerp af weet dan een ander. Ik heb meer kennis dan jou. Maar voor een ander zou deze persoon weleens een wijs iemand kunnen zijn omdat die ander niets afweet van hetzelfde onderwerp waarvoor die ander voor dom werd uitgemaakt. Wanneer men dus het woord 'dom' gebruikt is het naar mijns inziens niets anders dan een projectie van het kunnen en kennen van diegene die het woord dom in de mond neemt.

Dus kun je het woord 'dom' wel gebruiken? Zo ja of nee, waarom?

Foutje bedankt....
het volgende heb ik verkeerd geschreven: "Naar mijns inziens noemen wij een ander dom omdat een ander meer van een bepaald onderwerp af weet dan een ander."
DIT MOET ZIJN
"Naar mijns inziens noemen wij een ander dom omdat degene die een ander dom noemt meer van een bepaald onderwerp af weet dan een ander."

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik gebruik "Dom" niet in de zin van: Ik weet heel veel van een bepaald onderwerp, jij niet, jij bent dom. Ik gebruik dom meer in de trant van: Jij vraagt mij om advies, ik raad je iets af en je doet het toch en hebt er later spijt van. Dan is het dom dat je een advies niet hebt opgevolgd. Of bij het doen van dingen waarbij je niet over de gevolgen nagedacht hebt (hoewel impulsief daar ook wel een goed woord voor is). Een leuk voorbeeld van laatstgenoemde is dat ik toen ik een jaar of 10 was me afvroeg of het mogelijk zou zijn dat ik tijdens het fietsen mijn wiel dusdanig kon draaien dat hij in de rails van een spoorwegopening paste.... Nou, dat kan. Dom alleen dat ik niet na heb gedacht over de gevolgen (blauwe plekken, boze moeder en gebogen wiel). Toegevoegd op 04-05-2009 12:43:08 Even een aanvulling op mijn antwoord: Ik doel dus op mensen die advies vragen over een bepaald onderwerp aan mensen die verstand hebben van dat onderwerp en dat advies dan heel bewust negeren om er later achter te komen dat die personen toch gelijk hadden.

Dom wordt vaak nogal gemakkelijk gezegd. Mijn vraag is altijd:"Als een dom iemand gelukkig is en een intelligent iemand ongelukkig; wie van de twee is er dan intelligent?" Dus nee: dom is een gemakzuchtig en dom etiket. Maar als mensen iemand in een zwarte Suzuki Swift bedreigen zeg ik ook dat ze dom zijn.

Je bent dom als je andere dom noemt. Bestaat namelijk niet.

Dom is een rekbaar begrip. Niet verstandig kan zijn wanneer iemand impulsief een handeling stelt zonder na te denken. Niet verstandig kan zijn een gebrek aan kennis tov de kennis van zoveel andereen. Niet verstandig kan een gebrek zijn aan ervaring. Dom gebruik ik als iemand zonder kwade bedoeling iets onderneemt of een handeling stelt die zo tegenstrijdig is met de gangbare norm. De reden laat ik in het midden.

Dom betekent volgens mij: Ergens zeker van zijn zonder ook maar te overwegen of het anders zou kunnen zijn dan je op dat moment denkt. Naar mijn idee heeft het weinig te maken met IQ of feitenkennis. Maar om de manier hoe je naar nog onbekende kennis kijkt: ommarmend, nieuwsgierig, onderzoekend. Of afwijzend, ontkennend, dogmatisch. Oorspronkelijk kunnen denken, daar gaat het om vind ik. Er zijn laag opgeleide mensen waar ik een hele hoge pet van op heb.... En er zijn vele mensen met titels die volgens mijn definitie waarlijk dom zijn...... Ik heb zel ook een titel(al gebruik ik hem niet zo vaak), deze opmerking komt dus niet uit een anti-titel gevoel, wat ook nogal eens voorkomt. Het heeft er gewoon niets mee te maken. Wellicht dat er statistisch enige corellatie is, maar heel erg zeker NIET 1 op 1 !!

Er bestaan geen domme vragen Domme antwoorden wel

Als dom "met weinig verstand" betekent, dan realiseer ik me dat ik dat woord verkeerd gebruik. Met dom bedoel ik onnadenkend, kortzichtig of onverschillig. Ik zal voortaan voorzichtiger met het woord dom omgaan. ;-)

Dom is iemand die (dat) niet wil veranderen.

Ha, die Ditbenik; Ik vind dat iemand dom bezig is als deze niet naar zijn verstandelijke vermogens handelt. Of tegen beter weten of ervaring in. Van kleine kinderen bijvoorbeeld vinden we bepaalde gedragingen misschien heel gewoon en acceptabel terwijl diezelfde dingen gedaan door volwassenen 'dom' of 'kinderachtig' zouden zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100