Waarom houden mensen van een mooi uitzicht?

Ter verduidelijking: Dan bedoel ik in eerste instantie of er een neurologisch proces aan ten grondslag ligt. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar een eventueel evolutionair-biologische oorsprong en psychologische/sociologische aspecten.

In deze vraag gebruik ik opzettelijk 'uitzicht', omdat ik van mijzelf én anderen weet dat het gevoel dat een "mooi uitzicht" veroorzaakt een karakteristieke is en volkomen universeel lijkt te zijn.

Nu spreek ik vanuit mijn referentiekader, maar ik heb mensen ontmoet die een hekel aan bloemen hebben, aan Radiohead (ja, echt), kaas, et cetera...
Nooit heb ik iemand ook maar iets horen zeggen dat ook maar enigszins te duiden valt als vergezichtenhaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het mooi vinden van een uitzicht komt doordat we een goed gevoel krijgen van een uitzicht. Dat goede gevoel heeft een evolutionaire achtergrond: een uitzicht betekent namelijk veiligheid. Als jij de omgeving kunt overzien, kun je eventueel gevaar al van verre zien aankomen. Het feit dat je geen gevaar ziet, betekent dat het veilig is. Of het nu om leeuwen gaat of om een vijandelijke stam: je kunt zien dat ze er niet zijn, en dat voelt prettig. Het is hetzelfde gevoel dat ervoor zorgt dat we een bank tegen de muur zetten, en liever niet midden in de kamer. Wanneer je een muur achter je hebt, weet je namelijk zeker dat er van die kant geen gevaar kan komen. Zonder muur achter je weet je dat maar nooit. We zien het ook in de trein: bij het raam zitten voelt prettiger. In dit geval heeft dat twee redenen: je ziet wat er buiten gebeurt (het uitzicht dus), en je hebt een beter overzicht over het gangpad. Zit je aan de gangkant, dan weet je maar nooit door wie je ineens wordt beslopen, en je kunt ook niet zien of zich net buiten het raam een vijand bevindt. Rationeel gezien is dat onzin, maar onze diepe, evolutionair gevormde intuïtie werkt op gevoel, niet op de ratio. Ook in de slaapkamer zien we dit terug. Je zet je bed het liefst zodanig dat je vanuit je bed de deur kunt zien, en liefst ook het raam. Ook dat vindt zijn oorsprong in het tijdig kunnen zien van mogelijk gevaar. Je slaapt niet lekker als je voelt dat er iemand binnen kan sluipen, misschien zelfs al binnen is, zonder dat je dat ziet. Het mooi vinden van een uitzicht is dus een evolutionair ontwikkeld gevoel. Het komt automatisch over ons heen. We hoeven het niet te beredeneren, we hoeven er niet over na te denken, het gebeurt snel en automatisch. Precies wat we ooit nodig hadden om te overleven en om ook onze kinderen te laten overleven.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100