In hoeverre komen marketing en hypnose overeen?

Beiden benaderingen zijn methoden die bedoeld zijn om middels suggestie bewust het onderbewuste van een 'slachtoffer' te beïnvloeden om het 'slachtoffer' het gewenste gedrag te laten vertonen. In hoeverre lijken hypnose en marketing op elkaar? Bijvoorbeeld de TV lijkt wel een hypnotisch effect te hebben en daarmee kun je mensen dus ook beïnvloeden zonder dat ze dit zelf door hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Marketing zou zoveel mogelijk hypnose-effecten willen genereren om hun omzet te vergroten. In het verleden werd dat wel eens gedaan me oa coca-colareclame -beelden in films te verstoppen. Dat is maar 1/24e seconde maar je onderbewustzijn ziet dat en daardoor KAN eventueel conditionering ontstaan. onbewuste manipulatie ,ik vind het in dit verband een beter woord dan hypnose, wordt bewust uitgebuit, zoals product-placement in speelfilms (Heineken/007) en andere methoden waarbij ik er gelijk bij moet stellen dat de placement van Heineken in de film Skyfall op een heel nette manier gedaan is, in het verleden werden dergelijke films afgeladen met allemaal bewuste en onbewuste prikkels waarbij er soms sterke conditionering ontstaat. Zelf kijk ik graag naar reclames en heb vroeger hypnose toegepast, wat ik nu als erg onethisch beschouw. Je ziet dan in die pakweg 20 seconden de hele trukendoos soms opengaan in een enkele spot. Vroeger vroeg ik me al af, waarom hetzelfde product slechts een keer in de reclame voor kwam. Nu ziet men inderdaad dat reclames herhaald worden (vaak deels) wat een grotere imprint geeft dan een enkelvoudige reclame. Sommige spotjes zijn zo briljant dat ze het merk overstijgen, men kent dan de reclame heel goed maar om welk merk ging het nou. Tegenwoordig zie je deels herhaalde reclame (zoals karvan Cevitam) waarbij het fietsende meisje zegt dat ze moe is van het trappen. Moeder zegt dat ze nog maar zulke kleine beentjes heeft maar volgens mij is dat te kleine fietsje het probleem en vervolgens tilt ze haar broertje op zodat hij bij de kraan kan. Herhalen, humor en hongergevoel (behoefte) creeren tja we worden behoorlijk gemanipuleerd. Tegenwoordig mogen in reclames geen leugens verteld worden. hopelijk valt politiek dan ook onder de ster, de hypnotiserende lach van volksverlakker nummer een zou dan snel van het scherm moeten want manipulatie en politiek hebben naar mijn mening een veel gevaarlijker verwantschap. De volkshysterie, uitgelokt door (schijn) polarisatie heeft de verkiezinguitlag totaal doen veranderen en dat vind ik pas echt gevaarlijk. Het nadeel van hypnose is dat je het niet merkt. Het voordeel van marketing is dat je het door kunt hebben.

Dat geluid van telemarketeers heeft inderdaad wel iets hypnotiserends/verslavends soms is het gewoon lekker om te kijken. De dwingende stemmen en de voortdurende herhaling kun je rustig hypnotiserend noemen denk ik. Als je het interessant vind moet je eens "the hidden persuaders" lezen, vast wel ergens als e-book te vinden. Dat is een 50er jaren boekje geschreven tijdens de opkomst van de professionele psychologisering van de marketing, met veel aandacht voor het onderbewuste. Het werpt wel een aardig licht op de marketing, en legt bijvoorbeeld uit waarom we tegenwoordig geen zeep meer kopen om ons schoon te maken, maar verzorgingsproducten kopen om er mooi uit te zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100