Is zelfdiscipline te trainen of is er een (te) groot genetisch component betrokken bij (de mate van) zelfdiscipline?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedereen kan zichzelf trainen of coachen tot een gedisciplineerd iemand. Afhankelijk van het terrein waarop of de discipline waarin jij je wenst te specialiseren zal het een makkelijke of moeilijke opgave worden. Eveneens speelt jouw huidige ingesteldheid een rol in verhouding tot jouw streefdoel. Indien jij jezelf bijvoorbeeld de discipline wenst op te leggen om 1 x maal per week te gaan trainen omdat jij steevast blessures oploopt als je meermaals traint per week dan kan dat een even lastige opdracht zijn als 3 x per week 'moeten' trainen omdat 1 x niet volstaat in verhouding tot jouw doel. Zo kan jij jezelf bijvoorbeeld de discipline opleggen om te stoppen met roken, om minder alcohol te drinken, geen suiker meer te eten, geen spelletjes meer te spelen op de pc of TV, of om ten laatste om 22u te gaan slapen en ten laatste om 7 uur op te staan. Er zijn nog zoveel meer zaken waarop zelfdiscipline van toepassing kan zijn. Ook het beoogde doel is mede bepalend voor de passie of de gedrevenheid waarmee jij aan de slag gaat. En als het doel ongelooflijk aanlokkelijk is en bovendien haalbaar lijkt dan verhoogt dat de kans op een snelle vordering op vlak van gedisciplineerd omgaan met jouw inspanningen en tijdsindeling. Enfin, je kan dus allerlei richtingen uit met zo'n algemene vraag hé. Hopelijk zit er een bruikbaar element tussen dat aansluit met hetgeen jij specifiek voor ogen had/hebt. Anyway, Have Fun Any Way!

Deze is te trainen. Discipline is een 'state of mind'. Je moet je geest trainen hierin. Ga eens de voordelen zien van zaken die je gedaan hebt en kijk ook eens hoe waardeloos je kan voelen als je de hele tijd niet bijzonders hebt gedaan. Voor mij is het moeilijkste om te beginnen aan iets. Ik dwing mezelf er toch toe en als ik eenmaal bezig ben heb ik nergens problemen mee. Dus gewoon beginnen en als je de voordelen ziet van iets dan zul je hieruit beter voelen. Trainen bijvoorbeeld voor een lui iemand is moeilijk. Als je toch begint en je ziet de spieren komen dan wordt het juist motiverender om te beginnen.

Gelukkig is dat te trainen / oefenen, genetische componenten zijn geen excuus LOL. Het is niet zo, dat je door genetische aanleg bepaald gedrag niet zou kunnen veranderen. Hooguit, dat het wat moeilijker is. Toegevoegd na 1 minuut: Nog een bron voor je: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/65929-zelfdiscipline-verbeteren.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100