Zijn er gedegen wetenschappelijke onderzoeken die duidelijk maken waarom mensen zoveel van hun emoties laten afhangen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe emoties gedrag kunnen sturen. Meestal wordt dan wel één emotie uitgekozen, zoals bijv. angst. Kijk eens op de website hieronder waar verschillende onderzoeken over emotie en gedrag staan uitgewerkt en ook theorieën over gedrag en emotie. Eigenlijk is ons gehele gedrag gericht op welke emotie het oproept bij ons. Gedrag dat negatieve emoties oproept wordt vermeden en gedrag dat positieve emoties oproept wordt bevestigd. Dat geldt voor iedereen.

Bronnen:
http://users.fmg.uva.nl/gmeijnders/

Een emotie is subjectief, en alleen als je die subjectiviteit hebt doorzien ben je zelf een wetenschapper aangaande emoties... Dus waarom laat je een ander je een mening opdringen terwijl jij zelf alle wetenschap in huis hebt... En het is onjuist, mensen laten niets afhangen van emoties... Het is een emotie die een mens kaapt, als een mens onder invloed van emotie is, is hij net zo min aanspreekbaar als dat hij verdovende middelen gebruikt heeft of alcohol... Dan regeert de emotie en de persoon is helemaal pleiten... Als de emotie zichzelf teruggetrokken heeft, dan pas komt er weer ruimte voor de oude mens... En ik vertel je hoe sterk dat een mens gedomineerd wordt door een heel scala aan emoties die zich repeteren in aantal en vorm... Pas als je ze doorzien hebt, ben je of een hele goede acteur of een mysticus... En dan ben jij de baas over je emoties, heerlijk vrij ben je dan... Ik kan je dat uit eigen autoriteit zeggen dat het zo is... Want geen enkele emotie is ongezien in XiniX en het mag er allemaal zijn, maar is hem nooit de baas...

De reden waarom mensen zoveel van hun emoties laten afhangen is biologisch en historisch. We beschikken over "drie soorten hersenen": - de hersenstam regelt onder meer de instincten en is al meer dan 500 miljone jaar oud is de geschiedenis van leven de wezens op aarde. - het limbisch systeem slaat onder meer onze emoties op en is ruim 200 miljoen jaar oud - de neocortex waar onze ratio in zit is "slechts" 10 miljone jaar oud. Met andere woorden: onze "emotionele hersenen" zijn gigantisch veel ouder dan onze "rationele" hersenen. Ze zijn daardoor veel krachtiger en dominanter.

Die zijn er wel. Het antwoord wordt echter sterk beinvloed door de exacte vraagstelling. Zelf vind ik, uitgaande dat je maar ongeveer 5% van je hersenen gebruikt voor je denken, die andere 95% niet zit te klaverjassen. Ik heb de opvatting, dat ons onderbewustzijn en emoties zich daarin ophouden. Dus is een emotionele keuze mogelijk beter onderbouwd dan wat je met 5% van je hersenen aan visie hebt geproduceert. Kleine beslissingen neem je met je verstand, grote echter met je hart. Je nuchtere verstand kan met niet teveel feiten en gegevens goed overweg. Bij complexere zaken die veel onbekende variabelen bezitten, werkt het verstand niet goed, het kan er niet mee omgaan. Dan kan een goed werkend gevoel/onderbewustzijn/ emotie die op een andere manier afweegt, een intuitief besluit nemen die vaak achteraf gezien goed is. Mensen die veel van hun emoties af laten hangen , hebben dit gebeuren dan waarschijnlijk ontdekt en leren gebruiken. Als je scherp oplet zul je ook bij jezelf ontdekken dat je meer besluiten op emotionele gronden neemt dan je je normaal gesproken bewust bent. Gelukkig maar, een mens is geen computer.

Ja, dat is er. Er is een ookheel mooi boek over geschreven. Zie bronvermelding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100