Ik wil HBO Toegepaste Psychologie gaan studeren, maar ik wil daarna doorstromen naar de universiteit om Forensische Psych. te doen. Hoe werkt dit nou?

4 jaar HBO en dan 1 jaar uni, 1 jaar HBO en 4 jaar uni...? Ik snap er helemaal niks meer van!

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je naar het HBO gaat en je haalt in het eerst jaar al genoeg studiepunten (je propedeuse), dan kan je dit gebruiken als "toegangsexamen" voor de universiteit.

Over het algemeen kun je met een HBO-propedeuse (na één jaar) doorstromen naar een gerelateerde WO-opleiding. Dan heb je het over de studie psychologie, forensische psychologie is een specialisatie waarvoor je na de uni aanvullende opleidingen zult moeten volgen. Het is voor zover ik weet een toegepaste specialisatie waarin vooral diagnostiek en behandeling belangrijk is, dus ik neem aan dat je er klinisch psycholoog voor moet zijn, of in elk geval GZ-psycholoog. De GZ-opleiding duurt doorgaans 2 jaar, en klinische psychologie is een specialisatie van gezondheidspsychologie (GZ). Die opleiding duurt 4 jaar. Al met al duurt de universitaire opleiding tot psycholoog nominaal 4 jaar, en de totale specialisatie tot klinisch psycholoog 6 jaar. Voor toelating tot de WO-opleiding psychologie heb je wel wiskunde A nodig. Als je dus geen VWO-diploma hebt met wiskunde en je wilt de route HAVO-HBO propedeuse-WO volgen, zul je waarschijnlijk een zomercursus statistiek of wiskunde moeten doen. Er zijn ook universiteiten waar je een toelatingsexamen kunt doen voor wiskunde als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, als je daarvoor slaagt ben je ook toegelaten. Als je twijfelt over de wiskunde en je vermogen om dat in korte tijd voldoende bij te spijkeren, zou je er ook voor kunnen kiezen om eerst je VWO-diploma te halen en van daaruit door te stromen naar de universiteit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100