Wat doen therapeuten die hun handen opleggen bij je kruin en voorhoofd?

Ik was bij een therapeut die dit deed en ik vond het niet prettig omdat ik helemaal niet begreep wat ermee werd bedoeld. Het was alsof de therapeut iets aan mij regelt,
ik begrijp de geneeskunst een beetje maar ik kon het niet plaatsen en ik voelde me helemaal niet anders. Wat bedoelen zij ermee? Kun je ook zeggen dat je het geregelde niet prettig vind? Zou een therapeut zich beledigd voelen omdat hij specialist is op dat gebied?
Natuurlijk ging ik wel juist naar die therapeut omdat ik die goed vond maar dat voelde ik meer op afstand.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat de therapeut "technisch gezien" doet is waarschijnlijk ofwel het reguleren van energiestromen binnen jouw lichaam, ofwel het reguleren van het contact tussen de energiepoorten van jouw lichaam en de energiebronnen in de kosmos. Zoek maar eens op kruin-chakra - dat is een bekende energiepoort. Door handoplegging probeert hij dus jouw energiebalans te corrigeren. Dat doet hij omdat hij a) gelooft dat jouw energiebalans niet in orde is b) gelooft dat die chakra's en dergelijke bestaan *Waarom* hij dat doet, zul je aan hem moeten vragen. Dat is een terechte vraag, want jij hebt het volste recht te weten *wat* hij doet en *waarom* hij dat doet. Eigenlijk verbaast het me dat hij dat zelf al niet heeft verteld. Of heeft hij het misschien wel verteld, maar is de uitleg langs jou heengegaan omdat jij erg in spanning zat bij dat bezoek? Juist in de alternatieve wereld zijn de behandelaars normaal gesproken erg goed in het contact leggen met de cliënt; dat is in dit geval dus mislukt. Stel de volgende keer gewoon vragen. Dat kan, dat mag, en dat is normaal.

Een goede arts of therapeut legt je precies uit wat hij gaat doen, waar het voor nodig is, en wat het verwachte resultaat is. Als je therapeut niet merkt dat jij dit niet prettig vindt, dan moet je dat gewoon zeggen. Vraag wat de bedoeling is van het handen opleggen. Waarschijnlijk vind je het minder onprettig als je er de noodzaak van inziet. Is dat niet zo, overleg dan met de therapeut. Hij zal zich niet beledigd voelen, vooral omdat hij (zoals je schrijft) specialist is, en weet dat een goede communicatie met een patient een heel belangrijk onderdeel is van een behandeling. Succes.

Die mensen werken met suggestie en vertrouwen. Een goede vertrouwensrelatie werkt helend. Het gaat veel minder om wat hij precies doet, welke therapeutische richting hij volgt. Het gaat er wel om dat jij je gehoord en gewaardeerd voelt. Dan precies dat werkt genezend. Wat jouw therapeut dus helemaal fout deed, is deze essentie aan jou overbrengen. Dat hand-opleggen is maar bijzaak, hoofdzaak is het vertrouwen overbrengen. Maar misschien is hij dat 'vergeten'. Geef hem eventueel nog een kans.

Hand opleggen en helpen op afstand klinkt als reiki. Voor de werlzaamheid ervan is overigens geen wetenschappelijk bewijs, al is reiki een van de weinig 'alternatieve' geneeswijzen waarvoor een overweldigede hoeveelheid aan anekdotische onderbouwing bestaat (i.e.g. voor reiki 1, handoplegging; van reiki master -op afstand- weet ik niet hoe t zit met onderbouwing). Reiki 1 is hard op weg om een zgn.'evidence based' behandeling te worden voor o.a. pijnklachten en milde vormen van ontstemdheid (zeg maar: lichtjes depressief). Het enige dat no mist is een wetenschappelijke studie die al het verhalend bewijs bundelt. Langzamerhand beginnen er meer artsen en GGz-behandelaren 'energiebanen' te erkennen als belangrijk en te beinvloeden onderdeel van het geheel 'de mens'. Daarmee komt ruimte voor 'alternatieve' behandelingen als reiki, maar ook bijv. dolfijnen- en paardentherapie. Voorafgaand aan deze 'fringe'-therapieen waren acupunctuur en -pressuur, en running therapie al min of meer geaccepteerd als 'parathetepeutische' interventies. De handoplegging heeft te maken met het beinvloeden van energiebanen in je lijf. Reiki therapeuten zeggen, doorgeefluik / focuslens te zijn voor kosmische energie die sowieso de hele tijd om ons heen is. Met het gericht doorsturen van die energie door jouw lijf, zouden energieblokkades opgeheven worden.

Ik ben hier een beetje ervaringsdeskundige in als patiënt, wekelijks liet ik liggend op een soort massagetafel mijn chakra's openen, mijn energiestromen "reguleren" en nog meer wat ik nu vergeten ben. wat ik mij herinner is dat ik altijd moe aankwam en daarna 'verkwikt'/'opgefrist' weer vertrok. het is mogelijk dat je het geheel niet prettig vindt omdat je je niet relaxt voelt bij deze therapeut, om wat voor reden dan ook, dat kán en je zou niet de eerste zijn ! het kan ook dat je het niet prettig vindt om op bepaalde plaatsen aangeraakt te worden. als de therapeut een man is en je zou je prettiger voelen bij een vrouw, dan moet je het zeggen, net als wanneer je de aanraking op bepaalde plekken niet prettig vindt, zeg het, dan kan er iets aan veranderd worden.

Tijdens een sessie pas ik het ook wel eens toe. Doe dat geheel op intuïtie. Of ik daarbij iets opent, vind ik niet zo van belang, hoe het werkt ook niet. Het resultaat is het enige dat telt. Wel brengt de handoplegging iets op gang, dat buiten ons zelf om gaat Wat er echt gebeurt is veel meer dan suggestie. Veel mensen voelen ' iets' stromen. De plaats waar ze pijn hebben wordt ineens heftiger. Een gevoel van extreme warmte/ hitte, komt nogal eens voor, maar niet altijd. Vaak raken mensen sterk afwezig, kunnen niet meer nadenken, praten heel vreemd of helemaal niet. Dan ineens, is het voorbij, wat nog even( of langer) blijft is een geluksgevoel dat heel intens kan zijn, vaak ook tranen van geluk. Pijnen zijn weg of aanzienlijk minder. Als jij van dit alles niets kan waarnemen, is het mogelijk dat je het blokkeert, het onbewust niet toe laat. Best mogelijk dat bepaalde aanrakingen er voor als niet prettig is/ wordt ervaren en je daardoor blokkeerde. Mogelijk ervaar jij de energie van je therapeut niet als prettig. Ga dan op zoek naar een ander. Dat je niets voelt, is een teken dat er ook niets/ weinig gebeurt , mogelijk later alsnog wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100