Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsentimentaliteit?

Ik ken iemand die hooggevoelig is en bij dit begrip kan ik mij wat voorstellen. Hij/zij gebruikte echter ook de term hoogsentimenteel. Bij deze laatste term kan ik mij eerlijk gezegd niet zoveel voorstellen. Wat is dit eigenlijk? En wat is het verschil met hooggevoeligheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Binnen de theorie over HSP zijn het inderdaad 2 verschillende begrippen. Hoe ik het begrijp is dat hooggevoeligheid gaat over het bijzonder sterk waarnemen van externe prikkels (bijvoorbeeld geluiden, licht, geur, etc.), en dat hoogsentimentiteit gaat over het last hebben van die sterke waarneming. "Indien een HSP lasten ervaart van deze externe prikkels kunnen we stellen dat men op het moment van hulpvraag niet hoogsensitief, maar hoogsentimenteel is. De last is het sentiment, de mogelijkheid is sensitiviteit." Bij een test over in hoeverre je hooggevoelig, danwel hoogsentimenteel bent, als je telkens de antwoorden aanklikt dat je veel indrukken ervaart en daar last van hebt: "Je hebt de meeste vragen met A beantwoord. Dat betekent dat je zeer waarschijnlijk hooggevoelige eigenschappen bezit. De hooggevoelige kwaliteiten en vermogens zijn in potentie aanwezig, alleen zal het moeilijk voor je kunnen zijn deze zichtbaar te verkrijgen, daar op dit moment de lasten het zwaarst wegen. Je bent zeer waarschijnlijk bovengemiddeld gevoelig voor nuanceverschillen en externe prikkels. Tevens zou je kunnen merken dat je aandacht veel op de buitenwereld geprojecteerd is. Je zou dus ook kunnen zeggen dat je op dit moment meer de hoogsentimentaliteit in jezelf herkent. Hoogsentimentaliteit is dat wanneer je er nog onder lijdt, hooggevoeligheid kan pas ontstaan indien je van de lasten bent bevrijd."

Bronnen:
http://www.eszenzz-centre.nl/forum/viewtop...
http://www.hypnotherapienederland.nl/mod/hsp_test2

De term hoogsentimenteel ken ik zelf niet, maar kan me zo voorstellen dat het een onderdeel van hooggevoeligheid is. Als ik het zo lees, vermoed ik dat diegene snel ontroerd raakt, en dat de tranen dan hoog zitten. Maar nogmaals: dat is mijn eigen interpretatie van de term!

Andere letters. Overeenkomst is dat beide niet bestaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100