Een goed onderzoek naar manisch depressiviteit?

Ik werk aan een profielwerkstuk over manisch depressiviteit. Hierin wil ik de hoofdvraag beantwoorden wat de gevolgen van de stoornis voor de persoon zelf en zijn omgeving zijn. Ik moet voor mijn werkstuk een praktisch onderzoek verrichten maar vind het moeilijk om op een goed idee te komen. Immers kan ik veel onderzoeken niet uitvoeren omdat ik het materiaal niet heb. Heeft iemand een suggestie?

Weet jij het antwoord?

/2500

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/: hier kan je terecht met allerlei vragen en eventueel in contact komen met mensen die bipolair zijn.

Bronnen:
http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/

Manisch depressief is een ernstige gedragsstoornis. Een depressie kan een dag duren, maar ook maanden lang. Zonder enige aanleiding is een depressie er, soms wel met een aanleiding, vaak hele onbenullige zaken. Vaak moeten deze mensen ter beveiliging van zich zelf en anderen, opgenomen worden. Manisch zijn is het tegenovergestelde van depressief, de patiént voelt zich geweldig, heeft overdreven veel energie, maakt de grootste plannen en kan de hele wereld weer aan. Vaak wordt er overdreven veel gegeten en gedronken op een zeer gulzige manier. Er wordt dan heel weinig of niet geslapen. De concentratie van dit soort mensen is vaak erg slecht, ze stellen een vraag en voordat het antwoord er is, wordt opnieuw de zelfde vraag gesteld, soms zelfs drie keer. Dit kost de mensen uit zijn of haar omgeving heel erg veel energie en na verloop van tijd worden deze mensen dan vermeden/ weggestuurd en dat is dan weer een aanleiding voor een depressie.

Bronnen:
eigen ervaring met deze mensen

Lastig inderdaad. Mag een praktisch onderzoek ook worden geïnterpreteerd als een praktijkonderzoek? In dat geval kan je een vragenlijst opstellen die je dan voorlegt aan patiënten. misschien kan je online fora of linkedingroepen vinden waar patiënten elkaar opzoeken? Wat interessant kan zijn is het verschil tussen de manische en de depressieve periode. Bij het opstellen van de vragen kan je je laten inspireren door het antwoord van eddijst (hierboven). Dan ga je onderzoeken in hoeverre jouw onderzoeksgroep voldoet aan de theorie die je gevonden hebt. Voor het opstellen van een goede vragenlijst moet je maar even googlen. De meest inspirerende antwoorden krijg je in het algemeen met open vragen, maar je kan meer conclusies trekken als je bepaalde stellingen laat beoordelen op de mate waarop dit van toepassing is (op een 5puntsschaal bijvoorbeeld). Voor een gevarieerd beeld kan je beide soorten vragen combineren. Je kan ook informeren naar de periode tussen de manische en de depressieve fase, (is die er? Waardoor kenmerkt die zich? hoe lang duurt die? is dat altijd hetzelfde? Voel je het aankomen?) en eventueel kan je mensen zoeken die alleen depressieve of juist alleen manische stoornis hebben. Kijken of het voor hen hetzelfde is? Als het je niet lukt om je doelgroep te bereiken kan je ook vragen stellen aan partners van patiënten. Die kunnen je ook heel veel informatie geven, en ik kan me voorstellen dat die er graag over praten en graag aandacht willen voor hun problemen. Leven met een patiënt is namelijk heel zwaar. In de manische perioden doen die de gekste dingen (kopen bijv. spontaan een boot omdat ze besluiten dat ze willen zeilen) en in de depressieve perioden zijn ze niet vooruit te branden (even chargerend). En altijd de zorg dat de patiënt overmoedig raakt en besluit dat de medicatie niet meer nodig is. Er zijn vast ook fora en groepen te vinden voor partners of gezinsleden waarin je kan vragen om medewerking. Een hele goede vriendin van mij is getrouwd met een een manisch depressieve man. Zij heeft er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om niet meer dan 1 kind te krijgen. Terwijl ze vroeger droomde van een groot gezin. Als haar man depressief is, of manisch, dan heeft ze haar handen vol en kan ze er echt geen tweede kind bij hebben. En realiseer je dat depressiviteit een dodelijke ziekte is. De doodsoorzaak wordt weliswaar gediagnosticeerd als suïcide, maar in feite is de depressie de oorzaak. Ik vind het een heel interessant onderwerp

in antwoord op je vraag het volgende. het probleem manisch depressiviteit en de gevolgen voor de persoon is meer gericht op de individu en de vraag wat de invloed is voor zijn of haar omgeving is een meer sociaal aspect. mijn advies is te kiezen uit een van deze twee. de een heeft meer betrekking op de psyche en de ander op een meer sociologisch vlak. probeer je vraag dus te trechteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100