Hoe komt het dat wij zon op ons huid als warm ervaren, terwijl zonnestraling eerst een heel eind door ijskoude ruimte aflegt om hier te komen?

Je zou ( als leek tenminste) toch denken dat die warmte dan allang vervlogen is...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Licht is een elektromagnetische straling. Deze koelt dus niet af in de ruimte. Er zijn (vrijwel) geen deeltjes om energie aan af te staan. Je huid wordt dus door deze elektromagnetische energie opgewarmt op dezelfde manier als dat een infrarood lamp dat ook kan. Het licht kan echter wel de atmosfeer verwarmen als daar deeltjes die licht absorberen in voorkomen. (sluierbewolking is hier een voorbeeld van). Dan zal er in de resterende straling minder energie zitten om je huid te verwarmen.

Moet je nagaan hoe heet is was.

Die stralen zijn ook al aardig afgekoeld. Gelukkig maar anders werden we direct verbrand. Dat is het mooie van onze planeet dat hij op dusdanige afstand van de zon staat dat er een leefbaar klimaat ontstaat. En daarom is het ook zo lastig een andere planeet te vinden die hetzelfde klimaat heeft. Het lijkt allemaal erg ver weg en eindeloos maar het steekt best nouw die paar miljoen km's maken en breken ons klimaat.

Ik denk dat je vraagt waarom de huid bijvoorbeeld in de herfst bij 10 graden bij een lekker zonnetje het toch warm vind. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat de zonnestralen in de huid niet zomaar werkaatsen, maar ook de huid verwarmen. Ook al is het buiten 10 graden, de huid wordt toch enigzins verwarmd. Door de stralen wordt ook wel de omeving opgewarmd maar te weinig om de temperatuur van de lucht te veel te veranderen. De huid is een relatief klein oppervlakte. Daarnaast zitten er in de huid geen temperatuurcellen die de absoluite temperatuur meten. Er zitten zenuwcellen die de verschillen in temperatuur registereren. Als de huid koud is, dan word een relatieve stijging van de temperatuur door de zon sneller geregistreerd als warm dan als je in de tropen loopt en het wordt door de zon een graad warmer. De reden waarom de stralen warm zijn ondanks de reis in de ruimte is omdat in de ruimte niets is. De straling is een trilling (foton) die ook energie bevat en deze energie raakt tijdens de reis niet verloren zolang ze nergens tegenaan botst.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Foton

licht is een golf en gedraagt zich pas als een deeltje als het ergens tegenaan botst. In dit geval dus jou huid. in de ruimte botst het nergens tegenaan en verliest het dus ook geen energie. De reden dat je niet levend verbrand is dat het aantal lichtdeeltjes dat jou bereikt per oppervlakte een stuk kleiner is dan wanneer je vlak bij de zon bent.

De fotonen botsen met de moleculen van je huid en dragen daarmee hun energie over aan jouw huid.

Begrijp ik het goed. Wanneer de zon niet bol maar plat zou zijn met de stralingspunt naar de aarde gericht. De aarde zou verbranden omdat de straling dan gebundeld aankomt? Misschien een uitvinding voor Nederland en koude landen om bepaalde terreinen zodanig in te richten dat je het hele jaar in de warme zon kan liggen of groente verbouwen op natuurlijke wijze. Dan heb je die kassen ook niet meer nodig. Nu de zon bol is en men de juiste bundeling toepast kan men de temperatuur manipuleren.  Toegevoegd na 2 minuten: Correctie: het stralingspunt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100