kan een steensoort zo ver worden verhit (niet per se op aarde) dat het in gas veranderd?? zo ja welke temperatuur is dat dan?

dit is iets wat ik me gewoon eens afvroeg. ik heb net met scheikunde smelt- en kookpunten behandeld en ik zou wel eens willen weten of steen ook een kookpunt heeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan. Eerst wordt het een vloeistof en als je verder gaat ook een gas. Dat kan met elke stof.

Ja, dat gaat wel lukken. Als je b.v. kijkt naar lava of magma, dan is dat steen die in vloeistof veranderd is, en waarvan een deel ook al in gas veranderd is. Dat is er dan al uit verdwenen. Nu bestaat 'steen' uit een heleboel verschillende stoffen, die allemaal hun eigen smeltpunt en kookpunt hebben. Dus je magma zal niet in één klap in gas veranderen als je het nog warmer maakt. Het element Silicium (een heel belangrijk deel van gesteenten)wordt vloeibaar bij 1410 graden celcius en kookt b.v. bij 2355 graden Celcius. Dat ga je met je gasbrandertje dus niet redden ;-)

In een hoogoven gebeurt het een en ander. Het ijzererts wordt in de oven verhit tot circa +1500 °C. De gassen die o.a daarbij vrijkomen zijn duidelijk boven IJmuiden zichtbaar......

Met een thermische lans kun je door beton snijden, sommige types overscheiden de 4000graden ruim, dan verdampt zelfs steen en beton. Bij die temperatuur is Wolfram nog vloeibaar, boven de pakweg 6000 graden is alles wel zo een beetje gasvormig.

Zo ver ik weet kan dit met alle stoffen dus ook met steen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100