Hoe kan bewegingsenergie omgezet worden naar straling?

Ik vroeg me in een andere vraag af hoe het kon dat warmte door werd gegeven van voorwerp naar voorwerp, omdat warmte eigenlijk gewoon een beweging is (van onderlinge moleculen)

Hier de vraag.
http://www.goeievraag.nl/vraag/temperatuur-overdracht-extra-uitleg.89701#495574


Cryofiel zei dat het via infrarode straling kon. Maar dat zou dus betekenen dat beweging (de moleculen) worden omgezet naar straling. Hoe is dit mogelijk?

(deze vraag gaat er uiteraard van uit dat Cryofiel wel gelijk had uiteraard, maar dat geloof ik ook wel..)

Toegevoegd na 5 dagen:
Bedankt allemaal! Ik heb het idee dat ik hier steeds meer begin te leren(= Soms stel ik een beetje stomme vragen, maar ik vind het toch leuk dat ik op dit gebied nog even wat kan leren(=

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord blijkt gewoon op Wikipedia te staan, en blijkt dan ook nog eens heel simpel te zijn. Stom dat ik er zelf niet opkwam. Een geladen deeltje dat wordt versneld, zendt elektromagnetische straling uit. Materie bestaat uit protonen en elektronen. Warme materie bestaat uit trillende protonen en elektronen. Trillen betekent dat die protonen en elektronen continu worden versneld: nu eens de ene kant op, dan eens de andere kant op, met steeds wisselende snelheden (de snelheden wisselen zowel in grootte als in richting). Daarbij komt dus elektromagnetische straling vrij. Dat is de warmtestraling die wij waarnemen. Toegevoegd na 21 minuten:   Alleen *trillende* geladen deeltjes zenden dus straling uit. Die worden namelijk continu versneld. Elektronen die rond de kern bewegen, worden - quantummechanisch gezien - niet versneld. (Klassiek gezien worden ze wel versneld, en zouden ze straling moeten uitzenden, daardoor energie moeten verliezen, en al snel op de atoomkern moeten klappen - dat dat niet gebeurt, was een groot raadsel dat pas werd opgelost toen de quantummechanica werd ontdekt.)

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_radiation

Zelfde systeem als een tesla spoel maar dan andere ingrediënten?

een radiator (van een centrale verwarming) doet het op twee manieren: -warmt de lucht op waarmee het in aanraking komt. (laat de luchtmoleculen sneller bewegen) -straalt warmte uit. (infrarood) Kan je een precies voorbeeld geven, als je iets anders bedoelt?

Naast het bewegen van de moleculen, wat warmteoverdracht mogelijk maakt dmv. geleiding, is er warmteoverdracht mogelijk door straling. Dat is een ander principe. Zoals je bekend zal zijn bestaat een atoom uit een kern en elektronen rond de kern. Die elektronen kunnen zich in diverse banen om de kern bevinden en springen onder het invangen van een foton in een hogere baan, of, onder het uitzenden van een foton in een lagere baan. In het laatste geval neemt de hoeveelheid energie van het atoom af onder uitzending van een foton (=straling), want een foton vertegenwoordigt energie (E=H . v). De hoeveelheid straling die een lichaam uitzendt is evenredig met de vierde macht van diens temperatuur (gemeten in Kelvin). Bevindt een stukje materie zich in evenwicht dan ontvangt het evenveel uit de omgeving als het uitzendt. Je begrijpt hieruit allicht dat wanneer je een brokje materiaal hebt met een lagere temperatuur dan een brokje materiaal ernaast met een hogere temperatuur, dat dat laatste brokje materiaal grosso modo minder fotonen invangt van het eerste brokje dan het zelf uitzendt. En dus koelt het warmere brokje materiaal af, terwijl het koelere brokje materiaal, dat dus méér fotonen invangt, dientengevolge opwarmt. Is een brokje materie afgekoeld tot het absolute nulpunt, dan bevinden alle elektronen zich in de laagste toegestane schillen van het atoom en kunnen dus geen fotonen meer uitzenden. Dan er is geen warmte-straling meer.

Energie is energie. Het maakt weinig uit hoe je die uit drukt. Als moleculen sneller bewegen is het object warmer. Bij een gas is die relatie het meest direct en uit zich als: E(k) = 1/2 *m*v^2 = 3/2*k*T (k is hier de constante van Boltzmann) De *gemiddelde* snelheid waarmee de moleculen zich bewegen wanneer een gas een bepaalde temperatuur (root mean square snelheid) heeft is kan daarmee worden afgeleid tot: V(rms) = sqrt((3*k*T)/m)) = sqrt((3*R*T)/M)) waarin 'm' de molecuul massa is en M de molaire massa. (Temperatuur overigens altijd in Kelvin.) (Let op dat dit alleen werkt voor een gas. Meer specifiek nog een ideaal gas waarbij intermoleculaire krachten worden verwaarloosd. Bij solide en vloeibare stoffen is er te veel interactie tussen de moleculen om vrij te bewegen en gaat deze berekening niet meer op. Het principe van bewegende moleculen tov warmte blijft wel overeind. Er komen alleen nog meer factoren bij.) Wanneer een object warm is straalt het infrarode straling uit. Wanneer het infrarode straling uitzend verliest het energie en koelt het af. Die afkoeling vertaalt zich als het langzamer bewegen van de moleculen van de stof.

Bronnen:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase...
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Boltzmannconstante
http://nl.wikipedia.org/wiki/Molaire_massa

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100