Zijn er stoffen die niet in alledrie de fases voor kunnen komen?

Zijn er stoffen die niet in alledrie de fases (vloeibaar, vast en gasvormig) voor kunnen komen op aarde, en zo ja, welke stoffen zijn dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Even ervan uitgaande dat je met stoffen de losse scheikundige elementen bedoelt (er zijn namelijk zat verbindingen die maar 1 of 2 fasen hebben). Stikstof is bijvoorbeeld een element dat niet in vaste vorm voorkomt. Dit wordt bij afkoeling slechts een vloeistof.

Ja die zijn er niet alle tempraturen zijn er op aarde. Sommige stoffen smelten pas bij bv 200 graden anderen worden pas vast bij -258.975 graden. Waarneer helium pas vast wordt is zelfs nog niet bepaald. Die tempratuur is namelijk amper in een laboratorium na te bootsen. Wat wel grappig is, want mijn natuurkunde leraar is de gene die op dit moment de laagste tempratuur ooit heeft gecreeërd. Zie de bron voor een lijst met stoffen en hun stollingstempraturen.

Ik denk dat een van de weigige stoffen die dat wel kan, die uiterst gecompliceerde stof H2O is, water dus. Die kan in alle drie fasen dicht bij elkaar voorkomen, maar dan nog niet in normale omstandigheden. Vooe de rest ken ik geen stof die dat ook kan.

Is het niet zo dat bij de absolute temperatuur de moleculen stoppen te bewegen en dat dus alle stoffen vast worden? Als dat zo is zijn geen stoffen die niet in alle drie fases voor kunnen komen.

Een klassieker uit de scheikunde-les is jodium. Nooit het proefje gezien waarbij een blokje jodium in vaste toestand rechtstreeks naar gasvorm gaat (paarse damp) als voorbeeld van sublimatie?

jood en zwavel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100