Kun je ziek worden van neutrino straling afgegeven door centrales die draaien op atoomenergie?

Ik heb dit gevonden over neutrino's
Niet alleen door de zon maar ook in kerncentrales worden deze opgewekt en alles 1000den km in de omtrek ontvangt er straling van !
Een massa van niks, geen lading, nauwelijks geïnteresseerd in andere deeltjes: neutrino’s zijn saai. Ze ontstaan bij kernreacties zoals in de zon of in een kerncentrale en schieten ongehinderd door muren, mensen en de complete aarde heen. Neutrino’s en hun antideeltjes werden in 1930 verzonnen door Wolfgang Pauli om te verklaren waarom er energie verdwijnt bij sommige kernreacties.
Bij kernfusie in het hart van de zon, maar ook bij radioactief verval zoals in een kernreactor komen hordes (anti)-neutrino’s vrij. Wie er daar een paar van kan vangen, kijkt dwars door tussenliggende materie heen.
Er komen per seconde zo’n 1021 antineutrino’s vrij in een kernreactor’, leggen Bowden en zijn team uit: ‘die hoeven we niet allemaal te vangen om een meting aan de reactor te doen. Als we maar zeker weten dat we altijd hetzelfde percentage van de uitgestraalde deeltjes zien, kunnen we meten of de absolute hoeveelheid in de loop der tijd verandert. Dat kan bijvoorbeeld als er uranium via kernreacties in plutonium veranderd. Zo zien we hoe ver de brandstofstaven zijn opgebrand’.

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste neutrino's die de aarde bereiken, zijn afkomstig van de zon. Per seconde wordt elke vierkante centimeter van de ruimte in de nabijheid van de aarde, die loodrecht op de richting van de zonnestralen staat, gepasseerd door 65 miljard zonneneutrino's; dit zijn elektron-neutrino's. We zijn er nog steeds en de mens bestaat al zo'n achtduizend jaar. Als je dit zo leest mag je ervan uitgaan, dat de Röntgenstraling, de kosmische straling, de elektronenstraling en de UV-straling van de zon voor ons heel wat ongezonder zijn. Maak je dus geen zorgen over iets wat ook nog eens uit theorie is geboren.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Neutrino

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100