Is zowel het stollen van kaarsvet, als het aansteken van een kaars een exotherm proces?

Toegevoegd na 2 uur:
Volgens mij is het namelijk beide een exotherm proces(, geen exotherme reactie, want het stollen van het kaarsvet is idd een faseovergang en dus geen (chemische) reactie). Ik dacht dat het bij de faseovergangen zo was dat: Als de moleculen verder uit elkaar gaan het endotherm is (energie nodig om dit te doen), en dat het dichter naar elkaar brengen van moleculen een exotherm proces geeft. Dit zou alleen gek zijn als dan zowel het stollen als het branden van de kaars exotherm is, toch??? Helpz xD

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het stollen van kaarsvet is een fysisch proces waarbij warmte vrijkomt. Het kaarsvet koelt namelijk af. Dus een exotherm proces (er wordt warmte aan de omgeving afgegeven). Het branden van kaarsvet is een exotherme verbrandingsreactie. Alleen is er een activeringsenergie nodig om de reactie op gang te helpen. Maar daarna blijft het branden totdat iets het ophoudt (geen brandstof meer, geen zuurstof meer, warmte te laag. Dus eigenlijk gewoon de branddriehoek zoals bij elke fik). Het branden van een kaars is dus vergelijkbaar met elk ander vuur. Alleen is het veel gecontroleerder.

Stollen niet denk ik . Dat is een faseovergang en geen chemische reactie hoewel er inderdaad wel warmte bij vrij komt. Er worden hier geen verbindingen omgezet in andere verbindingen zoals bij een exotherm proces bijv. bij het aansteken van een kaars.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100