Als een sopraan een glas laat breken kan dat dan door zowel constructieve als destructieve interferentie?

Als een getrainde vocaliste een noot aanhoudt die in harmonische resonantie is met de atomen van een kristallen bokaal, absorberen de atomen van de bokaal de door haar voortgebrachte geluidsgolven. Door het mechanisme van constructieve interferentie zorgt de extra energie van de resonerende geluidsgolven ervoor dat de atomen sneller gaan trillen. Op een geven moment trillen ze genoeg om zich uit de verbindingen die ze bijeenhouden los te breken.
Maar kan dmv destructieve interferentie waarbij de geluidstrillingen uit fase zijn met de trillingen van de atomen ook zorgen voor breking van de bokaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de frequentie van de sopraan overeenkomt met de eigenfrequentie van het glas kan dat als zij over een voldoende volume (stem) beschikt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Resonantie_(...

Destructieve interferentie wil zeggen dat de geluidsgolven uit fase zijn met ELKAAR in een bepaald punt. Als er dus destructieve interferentie plaatsvind bij het glas, zal het glas niet resoneren. En dus kan je het glas ook niet laten breken... Constructieve en destructieve interferentie krijg je alleen wanneer je meerdere geluidsbronnen hebt. Bijvoorbeeld met 2 speakers die wel of niet in fase zijn. (en je het glas precies in het midden zet, maar andere opstellingen zijn zeker denkbaar). Wanneer de geluidsgolven bij het glas aankomen, zal het glas gaan meetrillen met de geluidsgolven. Wanneer dit ook exact de eigenfrequentie is van het glas, kan het glas breken. Maar wanneer je niet exact de eigenfrequentie hebt (of gewoon helemaal niet) kan je het glas nog steeds breken, maar dan komt het gewoon door luchtdruk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100