Bestaat een foton violet licht uit tweemaal zoveel lichtgolven als rood licht?

Omdat violet licht tweemaal de frequentie heeft van rood licht, bevat een kwantum violet licht ook tweemaal de hoeveelheid energie van één kwantum rood licht. De kleinst mogelijke hoeveelheid lichtenergie voor violet is dus tweemaal zo groot als de kleinst mogelijke hoeveelheid lichtenergie voor rood.
Maar betekent dat dan ook dat een violetfoton ook tweemaal zoveel golven heeft als een roodfoton, gezien de relatie tussen frequentie en golflengte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is niet zo. het violette licht heeft een kortere golflengte dan het rode licht. We weten niet hoe een foton er uit ziet en dat zullen we ook nooit weten ook. We weten wel een aantal eigenschappen van fotonen zoals rustmassa, snelheid, frequentie, golflengte en polarisatie. Deze eigenschappen kunnen we gebruiken om het gedrag van fotonen op een begrijpelijke manier voor ons te beschrijven en verklaren. Maar we weten niet of een foton uit één of uit tien golven bestaat. Voor hetzelfde geld bestaat het helemaal niet uit golven maar uit iets wat zich gedraagt als een golf of iets wat zich aan ons manifesteert alsof het zich gedraagt als een golf. Dit laatste komt misschien wel het dichtste in de buurt omdat een foton elektromagnetische straling is die zijn oorsprong vindt in de wisselwerking tussen elektrische en magnetische velden. Wat dit duidelijk maakt is dat er voor een enkel foton niet zo iets is als amplitude (dat is er wel voor licht als geheel en heet dan lichtsterkte).

Ja, de golflengte van een violet-foton is de helft van die van een rood-foton. Dus er passen tweemaal zoveel violet-golven als rood-golven op een door de fotonen afgelegde afstand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100