kun je met een stofzuiger een flesje in de ruimte laten inkrimpen?

Als ik op aarde een flesje water van plastic leegdrink zonder lucht toe te laten zal het flesje krimpen. Maar wat gebeurt er als ik dat in het vacuum zou doen. Er is dan immers geen luchtdruk meer die de fles zal indrukken. Maar stel ik pak een stofzuiger kun je daarmee wel het flesje laten krimpen? Of is er geen enkele invloed van een stozuiger op materie (binnenkant plastic fles) in het vacuum?

Toegevoegd na 3 minuten:
Eventueel kan een krachtigere zuiger worden gebruikt. Het gaat om het principe of het wel of niet mogelijk is en hoe dat dan komt

Toegevoegd na 56 minuten:
In plaats van water is alleem lucht ook voldoende. Om het niet onnodig (?) gecompliceerd te maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, een stofzuiger zal een flesje in de ruimte niet laten krimpen. Niet alleen omdat een vacuümflesje dat zich zelf in vacuüm bevindt helemaal niet kan krimpen omdat er geen druk is om kracht uit te oefenen op het flesje. Maar vooral omdat die stofzuiger niet zal werken in vacuüm. Hoe de werking van de stofzuiger ook is uitgevoerd, het principe is luchtverplaatsing. En als je geen lucht hebt om te verplaatsen.... kan je ook geen lagere druk dan de omgeving in de aanzuigleiding van de stofzuiger krijgen. Sowieso kan je in vacuüm geen lagere druk dan de omgeving krijgen want een druk lager dan 0 pascal bestaat nu eenmaal niet... Een stofzuiger laten werken in vacuüm gaat dus in tegen de natuurwetten. Helaas, einde verhaal...

Wanneer je de dop stevig op het flesje draait (in vacuum) maar de omgeving is ook vacuum, dan gebeurt er niets. Als je de dop er op aarde al op draait (1 atmosfeer) gaat het in de ruimte (omgeving vacuum) vast enorm opzwellen en dan barsten. Als je het flesje in de ruimte van een dop voorziet (stevig draaien) en dan naar de aarde mee terug neemt, zal het heel erg platgedrukt worden. Probleem is dat als je een flesje water meeneemt naar een omgeving met een vacuum, het water zal gaan koken omdat de druk heel laag is. Al op hoge bergen op aarde kookt water bij minder dan 100 graden en in een vacuum dus bij nog veel lagere temperaturen. de stofzuiger zal nooit in staat zijn het vacuum in de ruimte te benaderen (gesteld dat je die perfect op het flesje kan laten aansluiten). Met of zonder strofzuiger zal het (open) flesje dus niet krimpen -- dat gebeurt pas als je het sluit en er daarna mee naar de aarde terug keert!

Als het flesje in vacuum is dan betekent dit dat er van buitenaf geen druk op staat omdat er geen moleculen van een gas tegen botsen. Stel dat het flesje niet ontploft en je een stofzuiger hebt die het helemaal vacuum kan zuigen. Dan botsen er aan de binnen kane en aan de buitenkant geen moleculen van gas meer tegen aan. Er wordt dan geen kracht op de wanden van het flesje uitgeoefend, noch van binnen, noch van buiten. Het zal zijn vorm behouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100