Hoe veroorzaken de elektrische stroompjes in mijn laptop hoorbaar geluid en is dit mogelijk een vorm van, gevolg van, of oorzaak van slijtage?

Let op! Het is geen hardeschijf of fan!

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in het geluidsverschijnsel door deze elektrisch stroompjes. Het houdt me al enige tijd bezig en vraag het daarom ook hier.

Ook bij telefoonopladers hoor je*0 het vaak, het is net ''alsof het geluid wordt veroorzaakt door een slinger beweging'', het is in de transformator geen continue toonhoogte.
0*''Jong''gehoor noodzakelijk
Bij mijn laptop is het anders, het is haast vergelijkbaar met het krakende geluid van een hardeschijf. Ik heb echter een SSD, dus draaiende onderdelen zijn er niet.


Mijn vermoeden is als volgt:*3,4
''Slecht contact'' of ''slechte verbindngen'' veroorzaken het geluid en daarmee geeft het grotere variaties in de spanning*1 van mijn onderdelen en is het zowel een veroorzaker als gevolg van slijtage.

Veroorzaker door spanningsverschillen; gevolg van door bijvoorbeeld stootschade*2


*1: ik denk spanning, want de weerstand wordt ivm ''stromingsmedium'' groter en stroomsterkte blijft gelijk?
*2: In mijn geval is laptop altijd netjes behandeld wil ik toevoegen, maar vanwege het vaak voorkomen bij adapters, welke bij bijna iedereen veel ''stoten'' of vallen, vermoed ik een mogelijk causale relatie.
*3: Ik ben erg benieuwd of er een relatie is met de luchtvochtheid (statische lading), maar dit zou wel extreem lastig te controleren zijn.
*4: Accu/snoer(zie onder)

Indicatie van mijn kennisniveau:
>VWO6, maar geen natuurkundig specifieke vervolg studie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoorbaar geluid zoals jij beschrijft worden vaak veroorzaakt door de smoorspoelen in het spanning circuit. Deze zitten vaak bij de spanning regulatoren rondom de CPU en of rond de Grafische chip op de PCB. Het is soms zo dat wanneer de CPU een bepaald vermogen trekt je deze smoorspoelen hoort. Om deze redenen worden ze vaak 'afgelakt' dat is iets wat je zelf ook weer kunt doen...of gewoon (laten) vervangen.

Je aanname begint fout, het zijn niet electrische stroompjes die geluid veroorzaken, tenzij je de speaker bedoel. Deze kan stroom omzetten in geluid. Dit geld ook voor slechte(rammellende) spoelen. Alleen als er een hoge spanning mee gemoeid is, kan er sprake zijn van overslag, als in een bougie, of gas aansteker, maar dat zit niet in je laptop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100