Waar komt CO2 vandaan?

... en kan dat uitgelegd worden zonder moeilijke termen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koolstofdioxide ontstaat bij diverse natuurlijke processen, onder andere bij savanne- en bosbranden, uitstoot door vulkanen, verteringsprocessen in natte oerwouden en mangroven, en via CO2-uitwisseling met de zeeën en oceanen. De eenvoudigste manier om koolstofdioxide te produceren is echter de verbranding van koolstofhoudende stoffen, bijvoorbeeld houtskool en fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide

Verbranding levert CO2 . Maar ook verbranding in het menselijk lichaam. De mens produceert door zijn ademhaling aardig wat CO2 . Een gemiddeld mens haalt volgens Steer en Impey ( wetenschappers van de universiteit van Bristol ). 24.000 keer per dag adem en stoot daarbij ongeveer 800 gram CO2 uit. Op jaarbasis is dat 290 kg koolstofdioxide, voor de gehele wereldbevolking van 6,5 miljard mensen gaat het 1,88 gigaton. ‘Wanneer iedereen één op de drie ademteugen zou overslaan, levert dat een gigantische besparing van 0,63 gigaton CO2 op,’ stellen de onderzoekers. ‘Dat heeft hetzelfde effect als het redden van zo’n 12 miljoen hectare bos.’ Toegevoegd na 17 uur: De laatste zin is een sinische opmerking. Toegevoegd na 17 uur: De laatste zin is een sinische opmerking.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/Wetenschap/nieuws/2...

Alle levende wezens zijn 'gemaakt' van organische stoffen. Kenmerk van organische stoffen is dat ze in elk geval koolstof en waterstof bevatten. Verbranden is hetzelfde als verbinden met zuurstof. Als je dus organische stoffen verbrandt verbinden de koolstofatomen zich met zuurstof en vormen zo CO2. Bij verbranden moet je dan niet alleen denken aan het in de brand steken van bossen of grasvelden. Alle levende wezens halen hun energie uit het inwendig verbranden (dus met zuurstof reageren) van organische stoffen. Daarbij ontstaat dus CO2 die als afvalproduct wordt uitgeademd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verbranding
J.D. Fast. Materie en leven. Aula...

Hangt er een beetje vanaf wat je bedoelt met die vraag. Waar komt welk CO2 vandaan? Als het gaat om een flesje CO2 dat ik in m'n hand heb kan het antwoord zijn: die CO2 is uit de lucht gehaald. Vraag je natuurlijk weer waar die CO2 uit de lucht vandaan komt dan is het antwoord: voor het overgrote deel uit tal van verbrandingsreacties (zowel chemische als biologische). Maar die CO2 in dat flesje in m'n hand hoeft niet per se uit de lucht gehaald zijn. Het kan ook zelf geproduceerd worden. Dat kan chemisch: bijvoorbeeld door een (waterstof)carbonaathoudend zout te laten reageren met een zuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bakpoeder. Dat kan biologisch: bijvoorbeeld door de vergisting van suiker waarbij per mol glucose 2 mol CO2 en 2 mol ethanol ontstaat. Denk daarbij aan bakkersgist of aan de productie van schuimwijnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100