is er een vaste schrijfwijze voor bv C6H12O6? (ipv C6O6H12?)

Hetzelfde geldt voor bv CO2 vs. O2C...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja die is er, dit is zelfs internationaal afgesproken. Dus een andere volgorde is letterlijk genomen niet echt fout maar wel ongepast en voor veel mensen, die gewend zijn aan de standaardmethode, erg onduidelijk Toegevoegd na 5 minuten: Wat het nog ingewikkelder maakt is dat het wel toe is gestaan, delen van het molecuul ook zo te beschrijven. Dus C6H12O6 is correct en H12O6C12 eigenlijk niet Maar bijv C3H8 kan ook geschreven worden als: CH3-CH2-CH3 Als er vertakkingen zijn moet dan de volgorde alfabetisch zijn, zie ook de link

Bronnen:
http://www.scholieren.com/samenvatting/32282

Ja, dit wordt gedaan door middel van de molecuulformule. Deze systematische formules zijn ontwikkeld door de Zweedse chemicus Jöns Jacob Berzelius. Een gegeneraliseerde regel luidt dat de elementen in de molecuulformule worden weergegeven in volgorde van hun atoomnummer. Hierop bestaan in de praktijk talloze uitzonderingen. In de organische chemie plaatst men de koolstof (C) vooraan, gevolgd door het waterstof (H). De overige elementen komen dan in alfabetische volgorde. Bijvoorbeeld Chloorethaan: C2H5Cl, waarbij de twee koolstofatomen de hoofdstructuur vormen en de waterstofatomen samen met het chloor hieraan gekoppeld zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Molecuulformule

Het is officieel zo dat je het op alfabetische volgorde moet doen. Dus ook geen O2H. O komt echter later voor in het alfabet, de H eerder. Je moet dus H2O hebben. Bij jouw vraag is dus de eerste stelling goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100