Wat gebeurt er met een (groot) molecuul als je deze in het vacuüm 'zet'?

Normaal gesproken zal een gas of vloeistof zich gaan verspreiden zodat er terug een evenwicht ontstaat als het aan het luchtledige wordt blootgesteld.

Ik kan me voorstellen dat dat komt doordat de moleculen van dat gas/vloeistof bewegen en dus de ruimte krijgen om zich dan rechtlijnig voort te zetten. Evenzo zal een cel als gevolg van zijn inwendige druk opbarsten en zich verspreiden over de totale ruimte.

Maar zal een molecuul aan elkaar blijven doordat er geen beweging is (we nemen aan dat hij zoveel als mogelijk in ruste is;zonder dat het een absoluut nulpunt hoeft te zijn)?

Zijn maw de elektromagnetisch krachten sterk genoeg? Het lijkt mij van wel want waarom zou er anders een molecuul gevormd kunnen zijn en wat zou het nopen om die te breken. Maar is dat ook zo?
Of zouden de vacuüm 'krachten' het molecuul uiteen rijten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt het al zelf: "waarom zou er anders een molecuul gevormd kunnen". De elekromagnetische krahten zorgen dat de atomen van een molecuul bij elkaar blijven. Het vacuum "zuigt" niet, en trekt het dus niet uit elkaar. Die herverdeling die je noemt komt door de chaotische warmtebeweging van de moleculen, en heeft niets met het vacuum te maken (zoals je zelf al suggereert).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100