Is het mogelijk, met behulp van capillaire werking een vloeistof te verplaatsen tegen de zwaartekracht in, naar een hoger liggend reservoir?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet echt. Ten eerste is het hoogteverschil dat overbrugt kan worden niet zo groot. Ten tweede stopt de capillaire werking op het moment dat het einde van het buisje bereikt is. Je kunt dus wel de vloeistof wat omhoog brengen maar je kunt er geen reservoir mee vullen. Toegevoegd na 3 uur: N.a.v. de reacties een link toegevoegd waarin met een foto duidelijke wordt wat de stijging is die je met capillaire werking kunt krijgen. Los van dat capillaire werking stopt op de plaats waar een buisje een reservoir in gaat is het hoogteverschil dat overbrugd wordt minimaal.

Bronnen:
http://www.d-d-s.nl/capillaire-werking-wat...

Ja, als je capillaire buisjes tot in het hoger gelegen reservoir lopen kan dat maar daar stopt het dan ook het zal je niet lukken meer vloeistof te transporteren naar dit hoger gelegen reservoir. Hooguit moet je er op rekenen dat het water in het hoger gelegen reservoir verdampt en de zouten uit het water uitkristalliseren en aldus een verlenging van het capillair vormen. Dit zal een tergend traag proces worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100