waarom valt alles even snel in vacuüm?

Na vijf jaar snap ik het nog steeds niet, waar valt alles even snel in vacuüm? Ik weet dat alle dingen dezelfde valfactor hebben, waar ze hebben toch ander gewicht? en het gewicht beïnvloed de zwaartekracht en die gaat niet weg in vacuüm

Weet jij het antwoord?

/2500

Zware massa is verbonden met zwaartekracht. Twee materiële objecten ondervinden van elkaar een aantrekkende kracht. Zijn hun massa's m1 en m2, dan ondervinden beide, volgens de gravitatiewet van Newton, een aantrekkende kracht, zwaartekracht of gravitatie geheten. Trage massa is de eigenschap dat een voorwerp een verandering van zijn bewegingstoestand tegenwerkt. Als er op een voorwerp een kracht wordt uitgeoefend (men kan bijvoorbeeld denken aan een schop tegen een voetbal), dan zal die voetbal een versnelling krijgen. De eerste wet van Newton zegt dat die versnelling altijd evenredig is met de massa van de voetbal. Experimenteel blijkt dat naarmate een voorwerp sterker door de aarde wordt aangetrokken, dus een grotere zware massa heeft, het ook moeilijker te versnellen is, dus meer trage massa heeft. Uit metingen stelt men vast dat die zware en trage massa recht evenredig zijn (twee keer zoveel trage massa betekent ook twee keer zoveel zware massa). Dit is de verklaring voor het feit dat een zwaar en een licht voorwerp beide even snel vallen - afgezien van luchtweerstandseffecten (Vacuüm).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Massa_%28natu...

Alles valt even snel in vacuüm omdat er geen wrijving met de lucht is. In niet-vacuüm omstandigheden valt niet alles even snel omdat het ene voorwerp meer wrijving met de lucht heeft dan het andere. Zo is het mij toch altijd verteld.

Klopt het gewicht beïnvloed de zwaartekracht. Sterker nog: het gewicht IS de zwaartekracht. Maar vergeet niet dat voorwerpen met een hoger gewicht ook een hogere massa hebben en wel evenredig aan elkaar. En dan komt volgende formule erbij kijken: F = m.a Waar a de valversnelling is en dus de valsnelheid (in vacuüm) zal bepalen. Anders geschreven wordt dat dus: a = F/m Hier zie je nu dat de valversnelling voor elk voorwerp gelijk is omdat het gewicht en de massa voor al deze voorwerpen evenredig zijn aan elkaar. Dat is 1 mogelijkheid om het uit te leggen. De andere is mbv de formules voor potentiële energie en kinetische energie en de wet van behoud van energie: Ep = m.g.h Ev = m.v²/2 Beiden gelijk aan elkaar wordt dat: m.g.h = m.v²/2 en daar kan je de massa die ook hier evenredig is aan het gewicht aan beide kanten schrappen: g.h = v²/2 of om rechtstreeks over het gewicht te praten, zoals in jou vraag, maken we er even het volgende van: F.h = m.v²/2 het kwadraat van de snelheid wordt dan: v² = 2.h.F/m Uit deze formule zou je dus kunnen zeggen: ja de snelheid van een vallend voorwerp is afhankelijk van het gewicht maar ook van de massa en beiden zijn evenredig volgens de gravitatieconstante dus valt alles alsnog even snel als de gravitatieconstante voor beide voorwerpen gelijk is. En dat zie je als we deze in de formule integreren: v² = 2.h.g Dus het antwoord op je vraag is samengevat: alles valt even snel omdat (of misschien beter gezegd: op voorwaarde dat) de gravitatieconstante voor al deze voorwerpen gelijk is. Of om het in jou woorden te zeggen: wanneer het gewicht de zwaartekracht beïnvloed gebeurt dat voor alle voorwerpen tegelijk en op identiek dezelfde manier.

Eens met Daki, er is echter een uitzondering, b.v. een donsveer. Deze zal in vacuum net zo snel vallen als alle andere voorwerpen echter in niet vacuum zal het dons veertje door de luchtweerstand vertraag vallen. Pas als de luchtweerstand een verwaarloos kleine invloed heeft op de valsnelheid, zal het dus voor alle voorwerpen niets uitmaken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100