Is koppel of een moment hetzelfde als arbeid?

Koppel of een moment wordt berekend door de uitgeoefende kracht te vermenigvuldigen met de arm (oftewel: een afstand) waarbij de eenheid Nm is. Arbeid is een uitgeoefende kracht over een bepaalde afstand, berekend door kracht te vermenigvuldigen met de afstand, waarbij de eenheid ook Nm is. Betekend dat dat koppel gelijk staat aan arbeid en gelijk staat aan energie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee! Het feit dat moment en arbeid beide in Nm worden uitgedrukt houdt niet in dat ze hetzelfde zijn. De arbeid bij translatie is kracht x weg; bij rotatie is dat: moment x hoekverdraaiing. De hoekverdraaiing wordt in radialen uitgedrukt, wat eigenlijk geen dimensie heeft. Daardoor geldt dus zowel bij translatie als bij rotatie dat de arbeid in Nm (ofwel Joule) staat.

Koppel is draaikracht, toerental is beweging. Door koppel te vermenigvuldigen met toerental krijg je het vermogen (wel zit er door de definitie van koppel nog een correctiefactor in). En vermogen is arbeid per tijdseenheid. Wil je een relatie tussen koppel en arbeid, bedenk dan dat toerental beweging per tijdseenheid is, dus arbeid is koppel x verdraaiing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100