Waarom wordt de schaal van Kelvin niet in graden uitgedrukt?

- 20 graden Celsius
- 68 graden Fahrenheit
- 293,15 Kelvin

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Kelvin is een officiële wetenschappelijke eenheid. De Kelvin komt voor in het SI-stelsel van eenheden. In het SI-stelsel is "graad" een onnodige toevoeging. In dat stelsel is afgesproken dat we gewoon direct de eenheid noemen. Vergelijk dit met andere SI-eenheden zoals de meter, de seconde, de ampère enzovoort. Daarbij spreken we ook niet van "graden meter" of iets anders. In plaats daarvan noemen we een getal en dan direct de eenheid. Met temperatuur (kelvin) is het net zo.   Toegevoegd na 3 minuten:   Overigens is het 293,15 kelvin, en niet 293,15 Kelvin. Wetenschappelijke eenheden worden, indien uitgeschreven, met kleine letters geschreven. Zo kan er in een elektriciteitsdraad een stroom lopen van 2,5 ampère, dus niet 2,5 Ampère. De spanning op het stopcontact is 230 volt, niet 230 Volt. Wel zeggen we 293,15 K, 2,5 A en 230 V.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kelvin_(eenheid)
http://nl.wikipedia.org/wiki/SI-stelsel

Dat is meer een kwestie van afspraak dan een noodzakelijkheid. Het heeft o.a. te maken met het loslaten van 0 graden Celsius als eenheid in het SI-stelsel (waarop al onze meet-eenheiden gebaseerd zijn).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kelvin_(eenheid)

Oorspronkelijk werd wel de graad Kelvin gebruikt, met het symbool ° . Een temparatuursverschil werd uitgedrukt in graden. In 1967 heeft de 13e vergadering van het het bureau voor maten en gewichten echter besloten dat nu de Kelvin werd, dus zonder graden en ook zonder °. Dit zowel voor de temperatuur als voor temperatuursverschillen (resolutie 3, zie bron). Men vond namelijk dat de eenheid van temperatuur en de eenheid voor temperatuur-intervallen één en dezelfde diende te zijn en dat was ook zo beslist in eerdere besluiten van de vergadering. Men had, andersom, natuurlijk ook kunnen besluiten om graad Kelvin te houden en dit dan ook voor temperatuur-intervallen te gaan gebruiken. Waarom dat niet gekozen is heb ik niet gevonden maar waarschijnlijk streeft men naar een zo kort mogelijke notatie en vindt men bovendien het begrip "graden" niet passen bij een eenheid die niet alleen relatief bepaald is (zoals de Celcius-schaal) maar die ook een absoluut bepaald is. De vergadering staat het overigens toe dat de graad Celsius gebruikt blijft worden om temperatuur-intervallen aan te duiden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kelvin_(eenheid)
http://www.bipm.org/en/CGPM/db/13/3/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100