Hoe krijg je een constant voltage bij windmolens?

De ene keer draaien ze harder dan anders, hoe zorgt men voor een constant voltage (of een constante snelheid)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De snelheid van de rotorbladen wordt geregeld zodanig dat het in sync blijft met het stroomnet door de pitch van de rotorbladen een beetje te draaien.(tekening zegt meer dan 1000 woorden)

Ik denk dat ik hier een plaatje gevonden heb dat het ook voor de leek inzichtelijk maakt hoe de wind meer of minder grip zal krijgen op de bladen van een windturbine als je die bladen (alledrie tegelijk) een beetje verdraait aan hun bladvoet. Daarmee kan een automatisch regelsysteem de draaisnelheid constant houden als de wind in kracht verandert.

Een simpele dynamo bestaat uit een draaiende magneet en een spoel waarin die magneet wordt rondgedraaid. Je zult vast begrijpen dat (bij gelijkblijvend toerental) geldt: hoe sterker de magneet die wordt gebruikt, hoe hoger de spanning is die de spoel genereert. Bij generatoren doen ze het zo: in plaats van een magneet gebruiken ze bekrachtigings-spoelen. De spanning op die spoel wordt geregeld. Het is dus net alsof je een magneet gebruikt met een instelbare sterkte van het magnetisch veld. Consequentie is natuurlijk: hoe sterker de bekrachtigings-spoel wordt bekrachtigd (dus: hoe sterker de magneet in de dynamo), hoe zwaarder dat die draait. Dat is logisch omdat het vermogen bij dat toerental toeneemt door een hogere belasting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100