Wat is warmte eigenlijk?

Iedereen weet wat warmte is, er is energie nodig om iets warm te maken en als iets warm is , kan het weer warmte verliezen (afkoelen).
Maar wat verlies je dan?
Als je iets verwarmt door middel van infrarood, gaat er dan ook weer infrarood uit?
Zo niet wat dan?
Wat gaat er dan weer uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Warmte is een vorm van energie. Wij noemen deze vorm: thermische energie. Dat zegt niet zo heel veel, het is gewoon de griekse (?) naam voor warmte-energie. Warmte betekent dat de moleculen van het materiaal snel heen en weer trillen. Hoe sneller ze trillen, hoe heter het materiaal is - of andersom, hoe heter het materiaal is, hoe sneller de moleculen trillen. Een materiaal dat warmte verliest, verliest energie. Dat is het eigenlijke antwoord op je vraag: er gaat energie verloren. *Hoe* die energie verloren gaat, maakt niet uit. Dat kan door uitstraling. In dat geval straalt het voorwerp infrarode straling uit. Maar een zeer heet voorwerp, bijvoorbeeld een stuk ijzer dat de smid net uit het vuur haalt, straalt zelfs licht uit: blauw licht als het heel heet is, wit licht als het iets koeler is, geel licht als het nog koeler is, rood licht als het nog koeler is, en infrarood licht als het nog koeler is. Een voorbeeld van afkoeling door het uitstralen van infrarode straling is de voorruit van je auto, als je die op een wolkenloze winternacht buiten parkeert. Je voorruit straalt infrarood uit naar de koude nachthemel, waardoor je uit afkoelt. De warmte-energie kan ook door geleiding verloren gaan. Als jij je hand in een koude vijver onderdompelt, wordt de warmte van je huid direct aan het water overgedragen. Je huid koelt dan niet af door infrarode straling, maar door geleiding. Er zijn nog een paar manieren waarop een voorwerp zijn warmte-energie kwijt kan raken, maar deze twee (uitzenden van (meestal infrarode) straling, en geleiding) zijn de belangrijkste en meest voorkomende. De grote gemene deler van afkoelen is dus: het verliezen van warmte-energie.

Trilling... Hoe hoger de trilling, hoe hoger de warmte... Infrarood is precies hetzelfde, allemaal trilling...

Warmte is energie die ontstaat als materiedeeltjes bewegen. Warmte is dus bewegingsenergie en gaat samen met het leven, zelfs al kan ook materie die wij als dood ervaren, bewegen en warmte afstaan. In ieder geval staat alles wat absoluut koud is, absoluut stil. Het was de heer Kelvin die voor het eerst vaststelde dat bij -273 °C het absolute nulpunt wordt bereikt, waarbij elke beweging tot stilstand komt. Deze -273 °C definieerde hij als 0 Kelvin (K), van waaruit hij zijn absolute temperatuureenheid ontwikkelde. Aldus smelt ijs bij 273 K en kookt water bij 373 K.

Bronnen:
http://www.dutry.be/lezen/watiswarmte-n.html

Warmte is hoe snel de atomen van een stof bewegen. Als een stof warmte opneemt, gaan de atomen sneller trillen en andersom. Stoffen kunnen warmte afgeven in de vorm van elektromagnetische straling, zoals warmtestraling (IR-kachel) of licht (gloeilamp). De warmte kan ook worden afgegeven door contact met een koudere stof zoals lucht of water.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Warmte

Elke voorwerp trilt op zijn eigen manier. Om het moment dat deze een hogere trilling krijgt, dan wil het voorwerp ook sneller gaan trillen. Aangezien dit niet normaal is voor het voorwerp, ontstaat er warmte. Dit is namelijk de tegen energie welke het voorwerp geeft op die hogere trilling. Zie het maar als dat je een berg af moet gaan. Je moet sneller lopen dan dat je kunt. Het voorwerp zal bij grote dwang dus sneller moeten gaan trillen en wordt hiermee warmer. Als de energiebron weg is, dan zal het voorwerp toch weer naar zijn eigen trilling toe gaan (wat hij al die tijd ook heeft geprobeerd). Daar aangekomen, kan hij weer normaal functioneren en hoeft hij niet meer warm te zijn. --- In dit kader vind ik de magnetron ook helemaal niet zo goed. Omdat het voedsel uit zijn normale trillingsfrequentie gehaald wordt. En net zoals sommige andere voorwerpen, hoeven ze niet meer als hetzelfde eruit te komen. Metaal kan je eenvoudig verbuigen als het warm is. Het is dan toch veranderd. Plastic zal ook rare vormen aannemen en niet meer terugkomen in zijn oorspronkelijk staat. Dan is zelfs de structuur aangetast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100