is de smeltwarmte van een stof gelijk aan de verdampingswarmte van een stof?

ik ben mijn natuurkunde huiswerk aan het maken en moet voor een opgave de verdampingswarmte van water weten. ik heb een tabellen boek waarin ik wel kan vinden wat de smeltwarmte van water is. nu vraag ik me af of dit niet gewoon hetzelfde is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

smeltwarmte is van vast --> vloeibaar verdampingswarmte is van vloeibaar --> gas Dit is niet hetzelfde. De smeltwarmte van water (ijs) is ongeveer 6 kJ/mol (334 kJ/kg). (http://nl.wikipedia.org/wiki/Smeltpunt) De verdampingswarmte van water bedraagt 2249 kJ/kg bij standaardomstandigheden. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte) Zoals je ziet, is er voor verdampen aanzienlijk meer eneergie nodig dan voor smelten.

Nee, de verdampingstemperatuur is de temperatuur waar een vloeistof over gaat in de vorm van gas. De smelttemperatuur is de temperatuur waarbij een vaste stof vloeibaar wordt. Verdampingswarmte is hier dus het kookpunt = 100 graden onder normale druk Smelttemperatuur is hier wanneer water over gaat van vast naar vloeibaar = dus temperatuur waarbij ijs smelt = 0 graden ongeveer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100