Als je in een beker 200 ml heet water doet koelt het dan even snel af wanneer je 100 ml heet water in een beker doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In beide gevallen verliest het water ongeveer evenveel wamte door verdamping. Maar omdat 200ml 2 keer zoveel "warmte bevat" zal de temperatuur minder snel dalen (afkoelen).

er van uitgaande dat het steeds dezelfde beker is, luidt het antwoord "nee". Het is namelijk zo dat er verschillende effecten op het water zijn. 1 verdamping 2 warmte afgifte via water-> lucht (dit is iets anders dan punt 1) 3 warmte afgifte via water-> zijkant-beker -> lucht 4 warmte afgifte via water -> onderkant-beker-> ondergrond waarop de beker staat 5 de bufferzone, gaskolom, die toeneemt naarmate er minder water in de beker zit. bij minder water in de beker: ad1: invloed blijft stabiel, dus minder water koelt sneller af ad2: invloed blijft stabiel, dus minder water koelt sneller af ad3: invloed daalt is ongeveer linear (ligt degressief) dus minder water koelt even snel af ad4: invloed blijft stabiel, dus minder water koelt minder snel af ad5: invloed is omgekeerd (evenredig?),dus minder water koelt minder snel af. ik hoop met bovenstaande alle invloeden te hebben gehad, koment tot de conclusie dat er een mogelijke break-even kan ontstaan afh v de bekervorm/materiaal. Toch, ik kan dit niet berekenen, maar ik denk dat nr5 nooit kan opwegen tegen nr1. maw: minder water zal altijd sneller afkoelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100