Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Voeding, stuurspanning, stuurstroom en hulpstroom?

Kan iemand mij wat duidelijkheid geven over de termen voeding, stuurspanning, stuurstroom en hulpstroom en hoe deze betrekking hebben op elkaar? Voeding op zichzelf, dat begrijp ik dan weer wel maar hoe dat in verband staat met de andere drie, daar kom ik dan weer niet mee uit.

Alvast bedankt.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
5.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Over het algemeen heb je het dan over elektronenbuizen of transistoren. De voeding is een basisgelijkspanning die de hele schakeling kan gebruiken. Gewone tranistoren hebben een kleine basistroom lopen, als je daar wat extra stroom (stuurstroom aan toevoegd dan wordt de basisstroom versterkt. FET transistoren hebben ook een basisstroom maar de versterking van die stroom komt door een spanning op de overgang, waardoor de overgang gaat geleiden. De spanning op die overgang bij een (Mos)fet is de stuurspanning. Bij vacuumbuizen staat de stuurspanning op de gaaselectrodes, door de invloed van de spanning op het veld kunnen veel meer of minder elektronen overwippen van kathode naar anode (van stuurspanning naar een stroom, net zoals bij een FET. Je hebt dan dus een stuurspanning op het gaas en een hulpstroom heb je nodig om de anode te verhitten, zodat elektronen makkelijker kunnen ontsnappen. Transistoren zijn populairder, omdat je ze makkelijke kunt verkleinen en je geen slijtage of hoge hulpstroom voor verhitting nodig hebt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding