Is er warmte verschil tussen hoge en lage tonen?

Wiki zegt:

Toonhoogte is de ervaren hoogte van een toon. Vaak is er een directe relatie met het waargenomen spectrum van het geluid. In dat geval wordt de toonhoogte weergegeven door het aantal trillingen per seconde, de frequentie van de grondtoon van de waargenomen toon uitgedrukt in Hz (hertz)

Als dus de trillingen sneller gaan (net als moleculen in een stuk staal) krijg je dan ook meer warmte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Het vermogen dat je thuis in je versterker stopt, komt er voor een deel weer uit in de vorm van geluid. Geluid is dus energie. Die warmt je kamer op. Er zit veel meer energie in lage tonen dan in hoge tonen. De luidsprekers om lage tonen op te wekken zijn ook veel groter, er wordt veel lucht in trilling gebracht.

Nee, niet op de manier zoals je suggereert. De energie in een geluidsgolf is evenredig met het kwadraat van de amplitude van de golf, gemeten in termen van een drukverschil. Of, als je het zou schrijven in termen van de uitwijkingssnelheid van de deeltjes in het medium, dan gaat het met het kwadraat van de snelheid. Geluidsgolven dissiperen wel, d.w.z. ze worden niet perfect doorgegeven, en daarbij wordt warmte opgewekt. Maar als de geluidsgolf dezelfde intensiteit heeft speelt de frequentie of toonhoogte daarbij nauwelijks een rol. Sommige mensen vinden lage tonen "warmer" klinken, en hoge tonen "scherper"; dat heeft niks met de natuurkundige term te maken. Ik neem aan dat je dat niet bedoelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100