Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wannee je een vaste stof verwarmd en er een trilling doorheen stuurd, is de geluidssnelheid dan hoger dan bij gewoon kamerteperatuur?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
635

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Hoe harder een materiaal hoe sneller het geluid. Door opwarming ga je de hardheid beinvloeden. Dus in theorie hoe warmer hoe zachter. Maar bv bij hout ga je door opwarmen het vocht verdampen en maak je het hout harder.
Hoe dichter dat er atomen op elkaar zitten hoe sneller dat het geluid gaat.
Als je dus de stof opwarmt tot boven de kamertemperatuur dan zal het geluid trager gaan dan op kamertemperatuur
Robby BB
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geluid gaat in warmer zeewater in ieder geval sneller, maar het is een complex probleem, dichtheid werkt remmend op de geluidssnelheid (trage massa), samendrukbaarheid werkt ook remmend op de geluidssnelheid. Het is geen lineair verband en geen wet van Meden en Perzen.
De geluidssnelheid wordt gegeven door de wortel van de bulk modulus of Young's modulus gedeeld door de wortel van de dichtheid. De dichtheid neemt wat af bij hogere temperaturen door uitzetting.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding