Wat gebeurt er met de druk in een leiding als een centrifugaalpomp tegen een dichte klep in deze (druk)leiding staat te persen?

Uiteraard is de flow dan 0. Maar wordt de druk hoger dan de "bedrijfsdruk"? Is de snelheid van de pomp groter of juist kleiner??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de persafsluiter dicht staat en de flow nul is, loopt de druk op naar de maximum persdruk van de pomp. Deze druk is niet erg veel hoger dan de bedrijfsdruk. Het toerental van de pomp loopt niet noemenswaardig terug. Het toerental is vast en wordt bepaald door de elektromotor die de pomp aandrijft. Bij een centrifugaalpomp hoef je geen beveiliging te maken tegen deze situatie. De waaier van de pomp staat gewoon in de (te verpompen) vloeistof te draaien. Als niets wordt verpompt loopt wel de temperatuur van de vloeistof op. De energie van de elektromotor vertaalt zich in hogere vloeistoftemperatuur. Je hoeft geen mechanische beveiliging aan te brengen. Aan een centrifugaalpomp kun je niets kapot maken. Bij verdringerpompen is dit niet het geval. Daar moet een overstort worden aangebracht van de pers- naar de zuigzijde van de pomp, als de mogelijkheid bestaat dat de persafsluiter per ongeluk kan worden dicht gezet.

Een en ander is afhankelijk van de pomp. De druk zal over het algemeen hoger opbouwen. De pomp zal minder hard draaien, omdat er een evenwicht onstaat in de druk/tegendruk bij de pomp. Doordat de pomp minder hard draait en juist wel heel veel koppel moet leveren heb je kans dat je de pomp stukdraait. Dat kan in het mechanische deel zijn, waar door de hoge druk de schoepen scheef zullen trekken. Maar ook in het elektrische deel door de hoge stroom die getrokken word (indien niet voldoende beveiligd).

Een centrifugaalpomp zal niet direct stuk gaan als hij tegen een dichte pers staat te draaien. De pomp kan echter wel degelijk beschadigd raken als deze situatie te lang bestaat. Door het opwarmen van de vloeistof (de ingebrachte energie moet immers ergens heen) kunnen schadelijke temperaturen bereikt worden en hierdoor kan bijvoorbeeld de Seal stuk gaan. De pomp zelf zal niet langzamer of sneller gaan draaien, er verandert immers niets aan de sturing. De druk zal uiteraard wel toenemen maar dat is niet problematisch.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100