Kunnen atomen ook verouderen?

Alles lijkt sterfelijk te zijn op aarde en onderhevig aan degeneratie.
Maar hebben atomen echt het eeuwig leven of takelen zij ook af waarbij bijvoorbeeld de elektronen steeds langzamer bewegen of inkrimpen (zoals bejaarden:-))?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leuke vraag ! mag ik je vraag als volgt herformuleren : zijn atomen eeuwig stabiel of takelen ze ook af ? (om elke discussie over al dan niet leven van atomen te vermijden) Het antwoord is : ze takelen wellicht ook af ! Voor zover ik weet is de wetenschappelijke discussie hierover echter nog niet afgerond. Maar... halfwaardetijd van een proton zou in de grootte orde van 10E32 jaren zijn (100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 jaar) ! ter vergelijking : de leeftijd van het heelal wordt geschat op 13,8 miljard jaar, dat is 13,8E9 jaar. (1.390.000.000 jaar) Het neutron zou stabiel zijn en het electron is, als elementair deeltje, eveneens stabiel. Dus, atomen takelen ook af, maar.... héé.ééé.ééé.ééé.ééé.ééé.ééé.ééél langzaam :-)

Net wat je zegt, alles is sterfelijk, maar dan moet het wel eerst leven. Aangezien atomen niet leven, sterven ze ook niet. Moleculen kunnen wel uiteenvallen in andere moleculen, vooral door warmte of licht (vooral UV). Sommige grote atoomkernen kunnen wel uiteenvallen in kleinere brokstukken. En elektronen kunnen van het ene atoom naar het andere verhuizen, maar alle elektronen, protonen en neutronen etc. vergaan niet.

Van een atoom op zich zal je niet zien dat het verouderd. Maar als je een groepje atomen hebt dat toevallig radioactief is en je weet wat 'in het begin' de activiteit daarvan was kan je door radiochemische analyse wel bepalen hoe oud het is. Maakt dat, dat atomen kunnen verouderen? Nee. Verouderen, of die degeneratie zoals je dat noemt heeft alles te maken met de entropie die steeds groter wordt volgens de tweede wet van de thermodynamica. Die speelt zich dus vooral af tussen atomen onderling. Misschien kan je dan wel zeggen dat atomen hierdoor samen met de rest verouderen. Je zal het dan niet aan de elektronen van het atoom zien, de eigenschappen daarvan blijven namelijk altijd hetzelfde want daar heeft de buitenwereld op die manier geen invloed op. Maar energie en temperatuur zullen hier wel door beïnvloed worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100