Wat is de reactievergelijking van zoutzuur?

Ik zie steeds verschillende reactie vergelijkingen van zoutzuur. In mijn scheikundeboek staat: HCl (g) --> H+ (aq) + Cl- (aq)

Maar op wikipedia staat: HCl (g) + H2O (l) --> H+ (aq) op Cl- (aq)

Welke is het nou?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De reactie zoals in jouw scheikunde boek staat is degene die klopt. Water (h2o) wordt niet verbruikt of weg-gereageerd, dus zou je in de Wikipedia vergelijking ook aan de rechterkant van de pijl h2o moeten plaatsen. En dan kun je links en rechts h2o wegstrepen (gelijke hoeveelheid en toestand) zodat de vergelijking uit jouw boek overblijft. Wat ik altijd geleerd heb is HCL(g) ---> H+ (aq) + Cl- (aq) waarbij je op de reactiepijl het woord "oplossen" plaatst.

Het gaat erom dat het een oplosvergelijking is. Hierbij wordt water niet betrokken in de reactievergelijking. Daarom is het HCl -> H^+ + Cl^- HCl + H2O -> H3O^+ +Cl- klopt daarentegen wel. Dan zijn de O-tjes en H-tjes aan beiden kanten evenveel.

Beide zijn verkeerd. De vergelijking uit je scheikundeboek is een vereenvoudige voorstelling maar in werkelijkheid komt H+ alleen gebonden met water voor als H3O+ dus de correcte vergelijking wordt: HCl + H2O --> H3O+ + Cl- Dat water er bij wordt betrokken is goed ter verduidelijking aangezien HCl ook als gas bestaat en dan nooit spontaan in H+ of Cl- zou dissociëren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100