Waarom heeft de amplitude geen invloed op de slingertijd?

Ik moet voor natuurkunde een verslag maken en daar wordt dus die vraag ingesteld ik ben er al 2 uur mee bezig om hierop het antwoord te vinden, zonder resultaat. Dus ik vroeg me af zou iemand mij misschien kunnen helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kent waarschijnlijk de formule voor de slingertijd, T = wortel(l/g) / 2 pi. De slingertijd is dus niet afhankelijk van de amplitude, omdat de amplitude NIET in deze formule voorkomt. Het is zo simpel dat je er niet op komt.

Dat kan alleen maar, als de het gewicht aan het uiteinde van de slinger sneller beweegt; er wordt immers een grotere weg ( amplitude) afgelegd. En dat is ook zo, omdat de kracht die op het gewicht wordt uitgeoefend groter is. je weet (hoop ik) dat je de zwaartekracht in dit geval moet ontbinden in twee vectoren: één in de richting van de raaklijn aan de slingercirkel, de ander loodrecht erop. Het is de eerste vector die de drijvende kracht van de beweging is; de andere probeert alleen maar (tevergeefs) de slinger langer te maken. Bij grotere amplitude (en dus grotere uitwijkingshoek) is die drijvende kracht groter , waardoor de snelheid groter is. En dat alles leidt tot de formule voor de slingertijd waar inderdaad de amplitude niet in voorkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100