Als je kleuren mengt krijg je een andere kleur, kun je zo kleuren buiten ons spectrum aantonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kan nooit kleuren maken die je niet kan zien, omdat je ze niet ziet weet je ook niet of ze er zijn. Je weet wel dat ze bestaan maar ook weer niet hoe ze er uit zien, dus nee het is niet mogelijk.

Ik neem aan dat je met 'ons spectrum' bedoelt wat me kunnen zien met onze ogen. Alle kleuren die we kunnen zien zitten in de kleuren van de regenboog. Er valt in dat opzicht niets aan te tonen.

Kleuren zijn per definitie in het zichtbare spectrum. Het mengen van twee verschillende verfstoffen of zichtbare licht spectra, zal een andere, zichtbare kleur geven. Dat gezegd hebbende, is het heel goed mogelijk om elektromagnetische energie (waar licht een klein deel van uitmaakt) buiten het zichtbare spectrum te genereren. Maar dan hebben we het niet over kleuren. De termen ultraviolet en infrarood (aan weerszijden van het zichtbare) zijn dan ook misleidend. Omdat wij ze niet direct kunnen waarnemen, hebben ze geen kleur.

Je kunt in principe kleuren mengen die buiten ons spectrum liggen. Je oog krijgt dan al die frekwenties tegelijk binnen. En omdat die buiten het bereik van je oog liggen zie je ze niet. Telescopen zetten infrarood en ultraviolet soms om in zichtbare kleuren. Maar ja, dat zijn onze vertrouwde kleuren aan weer. Newton zette een thermometer bij de stralenbundel die uit een prisma kwam, net voorbij het rood (dat kon hij dus niet zien) de temperatuur liep op dus hij vermoedde dat er straling was. En dat was infrarood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100