hoeveel weegt elektriciteit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Electriciteit heeft geen gewicht. Toegevoegd na 8 uur: Mijn antwoord is wat kort door de bocht vanwege weinig tijd toen ik het opschreef, maar ik zal proberen het nu wat toe te lichten. Electriciteit ontstaat omdat er tussen twee punten een verschil in lading is (een overschot aan elektronen ten opzichte van een tekort aan elektronen) waardoor er een stroom gaat lopen of als er een overschot aan elektronen is zonder dat er een stroom loopt (statische electriciteit). In het gedrag van electriciteit speelt alleen de lading van deze elektronen een rol en niet het gewicht van de elektronen (en elektronen wegen praktisch gezien ook al vrijwel niets). Daarom kun je netzomin als die menzen die in de reclame aan het stopcontact ruiken dat ze "oude" of "bedorven" stroom hebben zeggen dat deze stroom ook nog eens een kilootje zou wegen.

Het aantal kWh kun je omrekenen naar Joules. (3.6*10^6 Joule) en delen door c^2. Dan heb je de massaenergie = 4 * 10^-11 g per kWh. Als je de sterkte van het zwaartekrachtveld weet dan weet je de aantrekkingskracht4*10^-11*g Newton, dus op het aardoppervlak bijna 4*10^-10 Newton per kWh.

Omdat de elektronen of rondgepompt worden (gelijkstroom) of rithmisch heen en weer schuiven (wisselstroom) vindt er geen massa toename of afname plaats. Dus bij electriciteit kan men niet van massa spreken. Volgens E=MC^2 kun je energie omrekenen naar massa maar dat is de vraag niet. Iets wordt niet zwaarder of lichter omdat er electriciteit doorheen gaat. Alleen bij statische lading zou de massa door het gebrek aan elektronen (de geisoleerde geleider wordt dan onnoemelijk veel lichter en positief geladen) of een overschot aan elektronen (de geisoleerde geleider wordt onnoemelijk weinig zwaarder en negatief geladen), dit alles even los van de statische aantrekking tot de aarde die beduidend meer zoden aan de dijk zet. Het is dus niet steekhoudend om een relevant antwoordt te geven op de vraag "wat weegt electriciteit" Wel kun je met electrostatische electriciteit krachten opwekken en met hoge spanningen ook een sproeistraal opwekken die zo krachtig is dat een voorwerp kan vliegen zoals de levitator van Jean Naudin. Zelf heb ik een gelijkspanningomvormer die 300KVDC geeft en de min pool gekoppeld op een spitse punt geeft een duidelijke wind doordat de gelijknamig geladen luchtionen elkaar en de punt afstoten. Een rotor met drie spitse punten die kop aan staart liggen gaat zeer snel draaien. Het zijn dus de effecten die de electriciteit opwekt welke kracht uitoefenen maar -zoals gezegd kun je moeilijk zeggen dat electriciteit iets weegt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100