Waardoor wordt de maximum temperatuur niet begrensd door de lichtsnelheid?

Ik las ergens dat er geen maximum temperatuur is omdat de kinetische energie die verantwoordelijk is voor de temperatuur niet gekoppeld is aan de lichtsnelheid. Maar bewegingsenergie gaat toch met een bepaalde snelheid die door Einstein tot beperkt is tot de lichsnelheid? Je kunt toch niet bewegen zonder een bepaalde snelheid te hebben? Die atomen kunnen dan toch niet sneller bewegen dan het licht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kinetische energie bij relativistische snelheden wordt gegeven door de volgende formule: E = mc^2(1/(wortel(1-v^2/c^2) - 1) (In de link is deze formule duidelijker uitgeschreven, dat is hier op GV een ramp) Het gaat om het deel (1-v^2/c^2). Als de snelheid v de lichtsnelheid c nadert dan komt de uitkomst van wat tussen deze haakjes staat steeds dichter bij nul omdat v^2/c^2 steeds dichter bij 1 komt, zonder dit te kunnen bereiken (want anders zou je door nul delen en dat mag niet) Maar 1 gedeeld door bijna 0 wordt heel groot en steeds groter naarmate je dichter bij nul komt. De kinetische energie wordt dan E = mc^2(heel groot getal - 1) is heel veel. De snelheid overschrijdt dus niet de lichtsnelheid overschrijdt maar de energie kan dus wel willekeurig groot worden. Toegevoegd na 1 minuut: De vorige zin moet zijn: De snelheid overschrijdt dus niet de lichtsnelheid maar de energie kan dus wel willekeurig groot worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinetische_energie

Temperatuur gaat inderdaad over bewegingsenergie, echter bij het naderen van de lichtsnelheid wordt de massa steeds groter, en wel zoveel dat de massa bij de lichtsnelheid oneindig zou zijn. De bewegingsenergie is dan ook oneindig, zonder dat de snelheid boven de lichtsnelheid uitkomt.

De lichtsnelheid geldt blijkbaar niet voor plaatsen waar werkelijk nog niets is. Ik zat ook met het probleem dat tijdens de big bang de lichtsnelheid bij de expansie van het heelal ver overtroffen zou worden. De lichtsnelheid is ook afhankelijk van vacuumdeeltjes en die waren er voor de big bang blijkbaar nog niet. Dus had je een situatie waar de formule van Einstein (nog) niet gold . Daar dichtheid , druk en temperatuur tegen het oneindige aangezeten hebben gedurende de eerste seconden van de big bang en er nog geen heelal was, was de toestand zo anders dan nu en waar dan ook dat blijkbaar van alles mogelijk was. Maar ook nu nog , zelfs met Einsteins wetten, ontdekken we eigenschappen van materie die we niet hadden verwacht. Zo blijkt onder herschikking van koolstofatomen onder gigantische druk een atoomconfiguratie te ontstaan die een stof vormt welke nog harder is als diamant. Eigenlijk is de formule van Einstein veel consistenter gebleken dan men verwachtte, immers na Ewinsteins postulaat waren veel dingen daaruit nog onbewijsbaar. Hij had isn die zijnde wind mee dat de snelheid van electrische stroom vrij nauwkeurig bekend was. Het zou kunnen (maar dat is een speculatie van mij) dat Einstein met dat gegeven de formule mede ontdekt is. Zonder iets aan zijn grootsheid af te doen kan het zijn dat hij de snelheid van het licht gelijk heeft gestel aan dat van electrische stroom en vandaar uit met massa is gaan teugrekenen. Je moet niet vergeten dat ook E (in joules) eigenlijk ook deels uit de elekriciteitwereld voortkomt. Doorgetrokken, zonder geleider geen stroom en dus geen maximum snelheid van stroom , zonder ruimte (met vacuum deeltjes) geen max. snelheid van materie........ en geen max temperatuur!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100