Wie beweegt ten opzichte van wie? En hoe stel je dat vast? Is er een universeel stilstaand 'grid' in het heelal?

In de tweelingenparadox wordt gesteld dat 1 van de twee vertrekt in een ruimteschip en nagenoeg de lichtsnelheid bereikt. Tijd vertraagd voor hem, en hij komt terug in de toekomst.

Maar waarom kan je niet stellen dat dit schip stil blijft staan en de aarde, zon en dergelijke allemaal met (nagenoeg) de lichtsnelheid juist bij hém vandaan gaan. In dat geval zou namelijk de tijd in het schip juist versnellen.

Snelheid is altijd relatief ten opzichte van iets. Dus wanneer staat iets stil?
De aarde is in beweging ten opzichte van de zon, dus wij op die aarde ook. De zon is ook alweer in beweging ten opzichte van het centrum van het sterrenstelsel, ja en zelfs dat draait vast ook weer ergens om heen.

We hebben dus waarschijnlijk al een ontzettende snelheid ten opzichte van 'iets' dus stel dat het schip in tegengestelde richting van ons vliegt, dan staat misschien dat schip bijna wel stil en gaan wij ontzettend hard.

Maar de vraag is dus, wat bepaald dat? En is er inderdaad een 'iets' wat absoluut stilstaat, en hoe snel bewegen wij dan ten opzichte van dat 'iets'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het meest universele grid dat we hebben is de kosmische achtergrondstraling die afkomstig is uit de tijd dat het heelal doorzichtig werd voor licht. Als je deze schil als stilstaand beschouwd dan bewegen wij met 371 km/s in de richting van het sterrenbeeld leeuw (dat is gemeten door middel van de dopplerverschuiving). Daar kun je al de snelheden die je genoemd hebt vanaf trekken, maar er blijft blijkbaar nog een bepaalde snelheid over die toegeschreven moet worden aan onregelmatigheden tijdens de big bang. Een universeel grid is echter niet meer nodig sinds we de speciale en algemene relativiteitstheorie hebben. In het geval zonder versnellingen heb je genoeg aan de speciale relativiteitstheorie om de snelheden en gebeurtenissen relatief aan elkaar te beschrijven. Door middel van Lorenzcorrecties kun je de tijden, en snelheden van verschillende coordinaatsystemen in elkaar omzetten, zonder dat de natuurwetten veranderen. Met name de constantheid van de lichtsnelheid blijft altijd gehandhaafd, ten koste van een universele tijd. Een echt universeel grid is een denkbeeldige mathematische constructie. Het grootste bezwaar met zo een leeg coordinatenstelsel is dat het een lege doos is zonder relevantie. Je kunt geen onderscheid maken tussen bewegende, versnellende en roterende lege coordinatenstelsels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100