Geeft elke sterkte van geleiding of bestraling van een absorberend voorwerp elektromagnetische straling af?

Stel je plaatst op het gas een voorwerp in een pannetje. De atomen/moleculen gaan dan trillen. Maar als het vuur heel zachtjes staat zullen die elektronen misschien wel botsen maar niet geexciteerd worden, en bijgevolg zal het geen elektromagnetische straling (EMS) geven.
Maar kun je in dat geval zeggen dat het wel warmte geeft (door de botsing, wat je dan alleen kunt voelen door je hand erop te houden) maar geen EMS? Of houdt warmte altijd EMS in?
En zou dat verhaal anders luiden igv bestraling van het voorwerp met EMS.

Weet jij het antwoord?

/2500

Warmte is een vorm van EMS. Ieder voorwerp zend warmte uit als gevolg van de temperatuur die het heeft. In de natuurkunde heeft men een geidealiseerd lichaam bedacht dat de zwarte straler heet. Dit lichaam absorbeert alle straling die er op valt en zend deze ook weer uit over het volledige spectrum. In werkelijkheid zullen voorwerpen altijd een deel van de straling weerkaatsen en alleen voor dat deel dat ze opnemen gaan uitzenden. Toegevoegd na 2 uur: N.a.v. de reactie van de vraagsteller. EMS kan op twee manieren ontstaan. De eerste manier is waar je in je reactie op doelt namelijk dat een elektron botst met een photon en daardoor een hoger energie niveau bereikt. Dit foton wordt dan later weer uitgezonden als het elektron terugvalt in de lagere energiestaat. Dit heeft niks met langzaam verwarmen ofzo te maken want dit speelt zich op quantumniveau af en dat betekent dat er met vaste energiepakketjes gewerkt wordt en zo'n pakketje heeft genoeg energie om het betreffende elektron op te tillen naar een hoger energie niveau of niet. De andere wijze is als volgt. Een voorwerp dat een temperatuur heeft die groter is dan het absolute nulpunt bestaat uit moleculen die kinetische energie hebben. Dit uit zich doordat deze moleculen ten opzichte van elkaar bewegen. Moleculen hebben ook een bepaalde verdeling van lading over zich al was het maar dat er positief geladen protonen zijn en negatief geladen elektronen. Hierdoor bestaat er in een voorwerp een groot aantal elektromagnetische velden die ten opzichte van elkaar bewegen. Deze genereren op hierdoor weer de EMS in de vorm van fotonen die het voorwerp verlaten. Ik heb de Engelstalige Wiki pagina toegevoegd die wat meer info geeft dan de Nederlandstalige

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_radiation
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stralingswarmte
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_straler

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100