wat is de maximale temperatuur van water?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kookpunt ongv 100c en daarboven gaat het stomen.

Onder normale druk (standaarddruk) gaat water verdampen bij 100 graden celsius, dit noemen we koken. We weten ook dat bij een lage tegendruk het water kookt bij een lagere temperatuur. Als we de druk verhogen heb je dus een hogere temperatuur nodig om het water te koken. In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden.

Er is geen bovengrens. Stoom kan elke hoge temperatuur bereiken en stoom is ook water.

Als ik bijgevoegd artikel goed begrijp vallen de afzonderlijke watermoleculen bij 10.000 graden celcius uit elkaar. Dat is dan de maximale temperatuur van water, want onder die temperatuur heb je nog steeds water, alleen in gas vorm. Toegevoegd na 1 minuut: Daarboven heb je los bewegende waterstof en zuurstof moleculen. Toegevoegd na 11 minuten: Voor de duidelijkheid. Ik hanteer als definitie van water het watermolecuul, niet de fase waarin het zich bevindt (vast, vloeibaar, gas).

Bronnen:
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.d...

Wellicht wordt met deze vraag gerefereerd naar het kritisch punt van water. In dat geval is de maximumtemperatuur = 374,2 °C. Boven deze temperatuur kan water nooit vloeibaar zijn, ongeacht de grootte van de opgelegde druk.

Water heeft als vloeistof de neiging onder druk zijn kookpunt te verhogen. Boven een bepaalde temperatuur, zowat 400 graden overwint de moleculaire trilling de cohesiekrachten van vloeibaar water en levert verder temperatuurverhoging geen drukverhoging op omdat het dan een samengeperst gas is, bijvoorbeeld net als zuurstof in gasflessen, de zuurstof is daarin niet vloeibaar maar heeft wel een druk van honderden atmosfeer. Wel heeft ook waterdamp bij dat kritische punt een heel hoge druk, ik meen tientallen atmosfeer,het kan echter ook meer dan 100 zijn (dat heb ik even niet paraat) Duys de maximale temperatuur van water als vloeistof zou je op ongeveer 400 graden kunnen stellen. Als waterDAMP (gas dus) kan het stabiel blijven tot plasmatemperaturen boven ongeveer 10000 graden, de H2O moleculen dissocieren dan omdat de elektronen dan een geheel eigen weg gaan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100