wat is de maximale temperatuur van water?

Weet jij het antwoord?

/2500

Water past zich aan, aan de omgevingstemperatuur.

Onder normale druk (standaarddruk) gaat water verdampen bij 100 graden celsius, dit noemen we koken. We weten ook dat bij een lage tegendruk het water kookt bij een lagere temperatuur. Als we de druk verhogen heb je dus een hogere temperatuur nodig om het water te koken. In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden.

Dat is 100 graden. Met dank aan Celsius. De minimale temperatuur is 0 graden, maar dit terzijde.

Onder normale omstandigheden kan water niet heter worden dan 100*C. Hoewel, als er veel druk op staat, kan het wel heter worden. Er zit dus niet echt een duidelijke maximum temperatuur aan water, want hoe meer druk je erop uitoefent hoe heter het kan worden.. Toegevoegd na 1 minuut: De reden dat het water heter kan worden onder druk is trouwens, dat het water niet kan verdampen als er veel druk op staat. Toegevoegd na 2 minuten: De reden dat water niet heter kan worden dan 100*C onder normale omstandigheden is omdat het verdampt als het heter wordt.

Wellicht wordt met deze vraag gerefereerd naar het kritisch punt van water. In dat geval is de maximumtemperatuur = 374,2 °C. Boven deze temperatuur kan water nooit vloeibaar zijn, ongeacht de grootte van de opgelegde druk.

Water heeft als vloeistof de neiging onder druk zijn kookpunt te verhogen. Boven een bepaalde temperatuur, zowat 400 graden overwint de moleculaire trilling de cohesiekrachten van vloeibaar water en levert verder temperatuurverhoging geen drukverhoging op omdat het dan een samengeperst gas is, bijvoorbeeld net als zuurstof in gasflessen, de zuurstof is daarin niet vloeibaar maar heeft wel een druk van honderden atmosfeer. Wel heeft ook waterdamp bij dat kritische punt een heel hoge druk, ik meen tientallen atmosfeer,het kan echter ook meer dan 100 zijn (dat heb ik even niet paraat) Duys de maximale temperatuur van water als vloeistof zou je op ongeveer 400 graden kunnen stellen. Als waterDAMP (gas dus) kan het stabiel blijven tot plasmatemperaturen boven ongeveer 10000 graden, de H2O moleculen dissocieren dan omdat de elektronen dan een geheel eigen weg gaan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100