Waarom is er bij sommige hooggeleerde staalsoorten ook stikstof gelegeerd?

Als je bij de A.I.S.I norm kijkt naar de samenstelling van staal: 317 LNM en staal: 329.
Of zelf staal: 304 L.
Dan zie je dat er ook een beetje stiksof is gelegeerd in het gelegeerde staal.
Maar stikstof was toch een verontreinigingmiddel in staal?
Het is niet eens een metaalsoort.
Waarom zit het er dan toch in. En wat voor eigenschappen creëert die in staal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stikstof kan voor koud scheuren zorgen als het staal wordt gelast, daarom wordt het een verontreiniging genoemd (er zijn meer nadelen aan stikstof in staal dan alleen koud scheuren). Het is zo dat het er wel in kan / mag zitten maar in kleine maten, daar komt ook nog bij wat de fabricage/gebruikers eisen zijn die een rol spelen.

ik heb hier he-le-maal geen verstand van , maar wie weet heb ik wel gelijk, misschien zit er stikstof in omdat geenene natuurlijke stof puur is en er vanalles in zit correct me if im wrong

Bronnen:
mijn eige fantasie

In austenitisch en duplex roestvast staal verhoogt stikstof de sterkte zonder de taaiheid nadelig te beïnvloeden. Ook wordt de weerstand tegen putvormige corrosie verbeterd.

Stikstof vormt met vele metalen nitriden, welke KEI hard zijn, boornitride, wolfram nitride zijn bekende harde coatings. In legeringen kan het zowel de hardheid als de elasticiteit beinvloeden, dat hangt af van het soort nitriden die zich in legeringen kunnen vormen. Ze gedragen zich inert. Ik denk dat het eerder stikstofOXIDEN zijn die een vervuilende werking hebben, ze vormen in wezen zouten met metalen (nitraten en nitrieten) en daar zit je meestal niet op te wachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100