Zijn ijsbergen echt blauw? En zo ja, hoe komt dat?

Of is dit gezichtsbedrog op dit filmpje? (overigens een uniek filmpje van een kantelende ijsberg, komt dat door de hekgolf van dat toeristenbootje?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Blauw ijs komt voor wanneer sneeuw op een gletsjer valt en wordt samengeperst zodat het onderdeel wordt van de gletsjer. Gedurende de reis afwaarts van de gletsjer worden alle luchtbellen eruit geperst en neemt de grootte van de ijskristallen toe zodat ze helderder worden. Het ijs is om dezelfde reden blauw als dat water blauw kan zijn, namelijk door de absorptie van rood en geel licht zodat blauw licht overblijft. Deze absorptie vindt plaats door hydroxylgroepen. Dit gebeurt echter pas nadat het licht een lange weg (ca. 1 m) al heen en weer kaatsend door het ijs heeft afgelegd Het staat hier mooier dan ik het zelf kan uitleggen dus maar letterlijk overgenomen uit te link...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauw_ijs

Het lijkt blauw doordat het beperkt licht door laat.

Water is blauw, vandaar dat de aarde de blauwe planeet heet. Alleen bij grotere laagdikte komt het tot uitingen, je kunt zelfs aan de mate van blauw zien hoe diep een zee is. Dit viel mij op toen ik laagvliegend Samos aandeed, de talloze kleurschakeringen gaven duidelijk de diepten aan. In ijs (of de sneeuwlaag die er op ligt, kaatst het licht tussen de sneeuw/ijskristallen heen en weer en zo word en steeds meer NIET blauwe kleuren uit het licht door water geabsorbeerd. Bij het verminderen van de andere kleuren neemt je blauwervaring toe. Het heeft te maken met het absorptiespectrum van water. Omdat de transmissie van water hoog is, is een lange weglengte nodig en lijkt water in dunne lagen (of in een glas) kleurloos. Niet alleen blauw wordt door ijs teruggekaatst (via de kristallen teruggeleid) , ook ultraviolet. Vandaar dat je op het water en in de witte omgeving van ijs snel(ler) bruint. Met name sneeuw geleidt het licht en geeft het via zijn kristallen door (zoals een glasfiber met interne terugkaatsing) tot het weer naar buiten komt en met wat minder andere kleuren dan blauw die we zien. (rood en groen). De hekgolf geeft ook het zoute water weer waarin de zouten ook (extra)kleur geven aan het water.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100