Hoe ontstaat goud?

Kun je het zelf maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op sommige plaatsen op de wereld wordt goud in de grond gevonden. Tussen dikke lagen steen liggen heel dunne laagjes steen waar goud doorheen zit. Je kunt goud niet zomaar uit de grond halen, als je een kuil graaft. Het goud zit meestal heel erg diep in de grond. Daarom worden door mensen mijnen gemaakt. Diep onder de grond worden gangen gegraven. Eerst gangen, die van boven naar beneden gaan. Zo'n gang heet een schacht. De mijnwerkers gaan met een lift door de schacht naar de zijgangen onder de grond. Diep in de grond hakken mijnwerkers het goudgesteente los. De brokken steen worden daarom fijngemalen tot alles gruis is. Daarna worden de kleine stukjes goud uit het gruis gezocht. Toegevoegd na 6 minuten: ontstaan of maken van goud. link http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Sterren/005.html

Bronnen:
http://www.spreekbeurten.info/goud.html

Goud ontstaat in de aarde, het wordt gevonden in mijnen, water of andere plekken. Echter is het dan nog ruw onbewerkt goud. Er gaat nog veel aan vooraf voordat goud het goud is wat wij kennen. Wat de bewerkingen en toepassingen zijn kun je op wikipedia goed lezen. Je kunt het niet zelf maken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud

Honderden jaren hebben mensen geprobeerd om het te maken. Alchemisten waren dat. Goud wordt gedolven als grondstof. We kunnen het vandaag de dag trouwens wel maken, maar dat kost waanzinnig veel geld.

Goud ontstaat meestal als spore-element in mineralen, maar kan ook in grotere hoeveelheden voorkomen in goudmijnen. Theoretisch gezien zou je het vast wel moeten kunnen maken, maar tot op heden is daar nog nooit iemand in geslaagd. Misschien maar goed ook, want dan zou het al zijn waarde verliezen. Toegevoegd na 5 minuten: Het ontstaat vanzelf. Hoe ontstaat leven op aarde? Ook vanzelf. Of door God. Wat je gelooft, maar het heeft dezelfde oorsprong. Toegevoegd na 5 minuten: Denk ik. Toegevoegd na 5 minuten: Misschien maken de kaboutertjes het.

Het ontstaat door supernova's middels nucleosynthese. Toegevoegd na 1 dag: Je kan 't zelf maken, maar dat is economisch gezien niet rendabel: http://chemistry.about.com/cs/generalchemistry/a/aa050601a.htm

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nucleosynthese

Ha, die Lavendel; Goud is een scheikundig element (AU) of hoofdstof wat wil zeggen dat zuiver goud uit maar één soort moleculen bestaat. Goud kun je dus niet 'maken', het is een van de bouwstenen van de aarde en alles wat erop voorkomt.

Zoals al eerder opgemerkt wordt goud niet gemaakt. Het is een scheikundig element, en bestaat dus uit een soort atoom, namelijk AU. Dit atoom is reuze stabiel, en reageert met heel weinig stoffen. Dat is een van de redenen waarom het gewilt is in industrie: Een caoting van goud is tegen zeer veel bestendig (Maar niet tegen koningswater!). Het ontstaat net zoals de andere elementen; door kernfusie van kleinere atomen, of uit kernsplitsing iuit grotere atomen. In de practijk komt er nauwelijks nog goud bij op de aarde; hooguit goud dat in magma gesmolten zit. Het meeste goud dat we hebben wordt gewoion oppervalakking gewonnen. Het zit tot een kleine kilometer diep in de grond, en grote graafmachines graven goud-houdend gesteente af. Dit gesteente wordt verhit totdat het goiuduit het gruis smelt. Daarna doorstaat het een aantal zuiveringsstappen voor het als grondstof gebruikt wordt in industrie en voor juewlen. Belagrijke plekken waar goud gevonden is-werd: Californie, zoud Australie, Zuidelijk Afrika

Goud ontstaat uit magma, magma zit binnen in de aarde. Het is een gloeiend heet, vloeibaar gesteente. Als dit afkoelt wordt het hard, dit heet dan rots. Soms ontstaat hierbij goud. Goud zit meestal in kristal, maar het kan ook in een steen zitten, zo’n steen noemen we ook wel gouderts.

Bronnen:
http://goudgoud.come2me.nl/868620/Hoe-onts...

Theoretisch, zou je goud zelf kunnen maken. Je zou alle soorten materie kunnen creeren. Je hebt een apparaat nodig dat protonen zodanig kan manipuleren dat je elk gewenste element zou kunnen creëren. Het is bekend dat de kernen (die uit protonen en neutronen bestaan) van atomen beheerst worden door de zgn. sterke en zwakke kernkrachten. Wanneer men ontdekt hoe deze krachten gemanipuleerd kunnen worden, kan men overgaan tot het creëren van materie uit willekeurig andere materie (a la replicators uit Star Trek).

goud is een element(aurum) een zuivere stof en is zonder kernfusie niet na te maken en door het hoge atoomgewicht zal het met kernfusie ook niet lukken vooropgesteld dat kernfusie in de praktijk al zou lukken.

Goud is een van de eindproducten van een supernova, net zo als ieder element zwaarder dan ijzer. Goud komt op vele plaatsen voor op Aarde ( bijvoorbeeld de oceanen zit er vol mee). Probleem is echter dat goud maar op bepaalde plaatsen economisch verantwoord te winnen is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100