Hoe werkt een metalen spiraal veer ?

Je trekt de moleculen uit elkaar.

Hun onderlinge aantrekkingskracht zou juist minder moeten worden, toch hoe harder je aan een veer trekt, des te harder trekt deze terug.

Hoe kan dat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je aan de zwaartekracht denkt, zou je gelijk hebben met een steeds zwakker wordende kracht op grotere afstand. Maar atomen trekken elkaar aan totdat ze zo dicht op elkaar zitten dat ze door de elektronenschil worden afgestoten. Dan komen die krachten in evenwicht. Trek je ze een stukje uit elkaar, dan wordt de afstotende kracht snel minder, en de aantrekkende kracht wint. Toegevoegd na 33 minuten: Dit werkt niet alleen zo als je een veer uit elkaar trekt, maar ook bij torens die door de wind buigen, enz.

een veer is gemaakt van zogenaamd verenstaal dit is een staal soort met een hoog koolstof gehalte, (2% of meer) hoe hoger het koolstof gehalte in het staal hoe harder het is, en daardoor moeilijker te vervormen, en wil het in zijn oorspronkelijke vorm terug. je trekt bij een veer dus aan het model of vorm en niet aan de moleculen. maar te veel koolstof maakt het staal bros, daardoor kan een veer breken i.p.v. model te veranderen.

Vul ik hem nog ff aan Is er verschil in t staal tussen druk en trekveren. Wat is de invloed van electrolitisch verzinken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100