Meet je met een spectrofotometer de concentratie of de extinctie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer je een UV-VIS spectrofotometer gebruikt, meet je de lichtsterkte. Wanneer je een monster meet, neemt de lichtsterkte af. Je meet dus lichtintensiteit maar je kan dit ook extinctie noemen. Maar alleen als je het vergelijkt met iets anders. Je maakt hier gebruik vd wet van Lambert Beer: A = [c] * l * e A = absorptie [c] = concentratie vh monster l = weglengte vh monster e = absorptiecoefficient Als je e weet, kan je met een enkele meting de concentratie vh monster theoretisch berekenen. In de praktijk maak je een ijklijn met 4 tot 6 bekende concenntraties van hetgeen wat je wil meten en reken je de absorptie terug op die ijklijn. In basis meet je dus lichtintensiteit, men noemt dat ook wel extinctie. Dit kan je vrij snel en gemakkelijk omrekenen naar concentratie.

De concentratie van een verbinding in een mengsel kan juist bepaald worden door de absorbantie oftewel extinctie te onderzoeken van monochromatisch licht van de juiste golflengte. Het is dus niet of maar dmv. https://nl.wikipedia.org/wiki/UV/VIS-spectroscopie

Doordat je een cuvet plaatst tussen het licht en de lichtmeter, ben je eigenlijk altijd op zoek naar de concentratie van de oplossing. Uiteraard kan je een monster met een bekende concentratie ook gebruiken voor calibratie van het systeem, dan ben je wel geïnteresseerd in de extinctie, maar normaal wordt de spectrofotometer gebruikt voor de concentratie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100