Hebben moleculen een kookpunt?

En verschillen deze? Is bijvoorbeeld het kookpunt van een watermolecuul anders als een zoutmolecuul?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een molecuul heeft geen kookpunt. Bij moleculen kun je slechts spreken over thermische energie. Je kunt alleen spreken van verdampen als je meerdere moleculen bij elkaar hebt. Verdampen is dan dat de moleculen zoveel energie hebben dat ze hun buren loslaten. Koken is een heel ander verhaal. Koken is als de dampdruk (afhankelijk van de temperatuur, en dus de thermische energie) hoger is dan de uitwendige druk. Boven op een berg kookt water beneden de 100 graden. In een hogedrukpan juist boven de 100 graden.

Je praat in dit geval niet over moleculen maar een stof. De stof water (heel veel moleculen), kookt bijvoorbeeld bij 100 graden celcius. Zout gebruik ik niet in deze vergelijking (NaCl) want dit is een vaste stof en geen vloeistof. Maar Alcohol heeft bijvoorbeeld een heel ander kookpunt, namelijk 78 graden celcius. Iedere stof (opgebouwd uit moleculen) heeft andere eigenschappen, zo verschilt het kookpunt, het vriespunt, de geleidbaarheid (indien van toepassing) en de dichtheid

Alle zuivere stuivere stoffen hebben een kookpunt (mengsels hebben een kooktraject). Alle zuivere stofffen bestaan uit molekulen. Het antwoord is dus simpel: ja Zie voor je voorbeeld deze oudere vraag:

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/kookpunt-zo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100